Experţii OMS au făcut primele declaraţii, după ancheta în Wuhan. Ipoteza creării în laborator este „extrem de puţin probabilă”

  • Echipa de experţi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a investigat originile SARS-CoV-2 timp de o lună în China, face primele declaraţii marţi la Wuhan.
  • Peter Ben Embarek, specialist al OMS în domeniul siguranţei alimentelor şi al bolilor animalelor şi preşedinte al echipei de anchetă, vorbeşte alături de colegul său Marion Koopmans, expert în virusuri.
  • „Liliecii şi pangolinele sunt potenţiali candidaţi în procesul de transmitere a virusului, dar probele de coronavirus găsite la aceste specii nu sunt identice cu Sars-Cov-2”, a declarat Prof. Liang Wannian.
  • Potrivit declaraţiilor, virusul SARS-CoV-2 ar fi putut exista în alte regiuni, înainte de Wuhan.
  • Ipoteza creării în laborator este „extrem de puţin probabilă” şi nu va necesita studii suplimentare ca parte a muncii lor în studierea originilor virusului, a spus Peter Ben Embarek, oficial OMS.
13783 afișări
Imaginea articolului Experţii OMS au făcut primele declaraţii, după ancheta în Wuhan. Ipoteza creării în laborator este „extrem de puţin probabilă”

Sursa foto: Profimedia

Potrivit declaraţiilor echipei de experţi care investighează originea viruslui, în ancheta de până acum au fost adunate 11.000 de probe de la animale testate, porci, vaci, capre, păsări din 31 de provincii din China în perioada 2019-2020. Nicio probă nu a dat rezultate pozitive pentru Sars-Cov-2. Alte 12.000 de animale au fost testate, toate fiind negative. Au fost testate şi alte 26.800 de eşantioane generate de diferite animale din 24 de provincii din China, niciuna dintre acestea nu a dat rezultate pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.
 
De asemenea, aproape 2.000 de eşantioane au fost colectate între noiembrie 2019 şi martie 2020 de la 35 de specii de animale sălbatice care au ieşit negative. Din alte 50.000 de probe de animale sălbatice de pe piaţă, în provincia Hubei şi în regiunile învecinate, care acoperă 300 de specii diferite, niciuna nu a dat rezultate pozitive pentru acest virus.
 
Cu privire la motivul pentru care teoria creării viruslui în laborator este singura ipoteză care a fost aproape exclusă de experţii OMS, echipa a ajuns la concluzia că Institutul de Virologie din Wuhan (WIV) se afla într-o stare bună şi că era „foarte puţin probabil că ceva ar fi putut scăpa dintr-un astfel de loc ”.
 
Accidentele de laborator „sunt evenimente extrem de rare”. De asemenea, a fost luat în considerare faptul că boala Covid-19 nu era cunoscută înainte, iar virusul SARS-CoV-2 nu exista în niciun laborator din lume.
 
„În primul rând, această ipoteză a fost deja infirmată de întreaga comunitate ştiinţifică din întreaga lume. În al doilea rând, poate exista o scurgere a virusului din laborator, dar ar trebui să fie un virus existent sau cunoscut. În toate laboratoarele din Wuhan, nu există virusul Sars-Cov-2; dacă nu există în laborator, nu există nicio modalitate prin care acest virus ar fi putut fi scăpat din laborator”, a completat un oficial al OMS.
 
UPDATE 12:05: Peter Ben Embarek, specialist al OMS în domeniul siguranţei alimentelor şi al bolilor animalelor şi preşedinte al echipei de anchetă, face primele declaraţii.
 
Acesta a precizat că, în acest moment, obiectivul studiului este să se afle dacă Covid-19 avea o „istorie anterioară” şi exista înainte de decembrie 2019.
 
Potrivit declaraţiilor, echipa de experţi a găsit dovezi ale unei circulaţii mai largi în afara pieţei Huanan din decembrie 2019.
 
„Această recentă investigaţie din Wuhan a descoperit informaţii noi, dar nu a schimbat dramatic imaginea focarului Covid-19”, a spus Peter Ben Embarek.
 
Căutarea modului în care a fost transmis virusul este încă o „lucrare în curs”, a precizat Embarek. „Toate rezultatele cercetătrilor pentru identificarea originii Covid-19 continuă să ne direcţioneze spre lilieci, dar este puţin probabil ca aceştia să fi fost cauza în Wuhan”.
 
Cel mai probabil, virusul a fost transmis la oameni dintr-o specie intermediară. Ipoteza creării în laborator este „extrem de puţin probabilă” şi nu va necesita studii suplimentare ca parte a muncii lor în studierea originilor virusului, a spus oficialul OMS.
 
Oficialul OMS recomandă analiza noilor materiale, inclusiv probele de sânge, care ar putea ajuta la identificarea cazurilor anterioare din China.
 
„Lucrăm în continuare cu ipoteza că viruslui ar fi putut fi introdus de o persoană infectată şi apoi răspândit la alte persoane din piaţă. Dar ar putea fi şi prin introducerea unui produs. Printre produsele mai interesante s-au numărat animale sălbatice de fermă congelate. Se ştie că unele dintre aceste specii sunt susceptibile la aceste tipuri de virusuri”.
 

Declaraţii Liang Wannian, şeful panelului expert Covid-19 de la Comisia Naţională de Sănătate din China

Profesorul Liang Wannian susţine că piaţa Huanan din Wuhan a fost una dintre locaţiile în care a izbucnit Covid-19, dar transmiterea a avut loc şi în altă parte în Wuhan în acelaşi timp. Cu dovezile actuale, încă nu este posibil să se determine modul în care Sars-Cov-2 a fost transmis în piaţa Huanan.
 
„Potrivit literaturii relevante studiate, referitoare la cercetarea datelor, se sugerează circulaţia timpurie a Sars-Cov-2 din studii nepublicate care au precedat detectarea iniţială a cazurilor cu câteva săptămâni”, a precizat Profesorul Liang Wannian.
 
Acesta a afirmat că nu există nicio dovadă cu privire la răspândirea Sars-Cov-2 înainte de decembrie 2019 şi nu există suficiente dovezi pentru a determina dacă s-a răspândit în Wuhan înainte de această dată, The Guardian.
 
Profesorul Liang Wannian a declarat că cercetările trebuie să se concentreze asupra modului în care virusul a circulat la animale înainte de a infecta oamenii. „Un virus capabil să provoace o pandemie trebuie adaptat înainte de contactul uman”, spune el.
 
Profesorul Liang a spus că descoperirea virusului sugerează că Sars-Cov-2 ar fi putut proveni din transmiterea zoonotică, dar rămâne de identificat o gazdă animală.
 
„Liliecii şi pangolinele sunt potenţiali candidaţi în procesul de transmitere a virusului, dar probele de coronavirus găsite la aceste specii nu sunt identice cu Sars-Cov-2”, a adăugat acesta.
 
„Sensibilitatea ridicată a nurcilor şi pisicilor la Sars-Cov-2 sugerează că pot exista şi alte animale care sunt purtătoare, dar cercetările sunt insuficiente”, a spus profesorul Liang.

UPDATE 11:20: Conferinţa de presă a echipei de anchetă a OMS din Wuhan a început.

Ancheta comună între China şi OMS a fost alcătuită din cercetări sistematice şi cuprinzătoare asupra originilor SARS-CoV-2, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei pentru sănătate din China. China a arătat sprijinul ferm al OMS pe tot parcursul acestei anchete.

„Echipa internaţională care lucrează pentru a înţelege originile virusului Covid-19 îşi finalizează şederea de patru săptămâni în Wuhan, China, şi împreună cu colegii lor chinezi vor participa la o conferinţă de presă", se spune într-o declaraţie a OMS.

Briefing-ul va avea loc la un hotel din Wuhan, la ora locală 4pm, şi va fi transmisă în direct în engleză pe platformele digitale şi sociale ale agenţiei de sănătate a ONU, potrivit The Guardian.

De asemenea, Liang Wannian, şeful panelului expert Covid-19 de la Comisia Naţională de Sănătate din China, va participa la conferinţă.

Detaliile călătoriei au fost limitate, autorităţile chineze păstrând mass-media departe, în timp ce delegaţia a vizitat locurile care au avut legătură cu focarul, inclusiv piaţa de fructe de mare din Wuhan şi un laborator de virologie.

Misiunea a examinat trei linii de anchetă, legătura dintre răspândirea virusului şi animale, modelul de răspândire a virusului şi eşantionarea mediului.

Primele cazuri Covid-19 au fost detectate în Wuhan în decembrie 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici