La noi, greu cu voluntariatul. 2.000 de posturi sunt disponibile la DSP şi Ambulanţă

  • În România, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de COVID-19
  • În Dolj, rata de pozitivare a trecut de 78%
  • 2.000 de posturi pot fi ocupate fără concurs la DSP-uri şi Ambulanţă
1339 afișări
Imaginea articolului La noi, greu cu voluntariatul. 2.000 de posturi sunt disponibile la DSP şi Ambulanţă

La noi, greu cu voluntariatul. 2.000 de posturi sunt disponibile la DSP şi Ambulanţă

Să nu te miri dacă aştepţi cu zilele până te contactează angajaţii Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) pentru o anchetă epidemiologică. Sunt prea puţini şi au prea mult de lucru, spun reprezentanţii instituţiilor. În alte ţări, astfel de anchete epidemiologice durează câteva minute şi sunt făcute de voluntari. La noi, doar în câteva judeţe sunt folosiţi voluntarii, iar cei mai mulţi dau doar informaţii celor care sună la DSP.

Ovidiu, un tânăr din Câmpia Turzii a fost  depistat cu infecţie cu SARS-COv2  în data de 8 octombrie. El spune că angajaţii DSP l-au contactat după mai bine  de o săptămână de la aflarea rezultatelor testului pentru COVID.

  • “De către DSP Cluj am fost sunat numai în data de 17, undeva la ora 19.30. Seara. (…) Ei atunci m-au sunat pentru ancheta epidemiologică. Până atunci n-au pus nici măcar o întrebare”, spune Ovidiu, pacient cu COVID-19.

De câteva zile, angajaţii DSP Cluj sunt ajutaţi de peste  o sută de studenţi de la UMF „Iuliu Haţieganu” în realizarea anchetelor epidemiologice.

 Ajutor de la studenţii medicinişti au primit şi cei de la DSP Dolj. Aici lucrează doar trei epidemiologi care au de realizat , zilnic, cam 150 de  anchete epidemiologice, spune Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

  • “Pentru ancheta epidemiologică trebuie să fii medic sau asistent care să cunoşti anumite particularităţi. Nu o poate face oricine. Pentru informaţii, call center, pot să fie şi rezidenţi, asistenţi.(...) Cel puţin două ore durează să faci o anchetă epidemiologică!, explică Ştefan Popescu – purtător de cuvânt DSP Dolj.

 

  • La call center DSP Dolj răspund la telefon trei persoane.
  • În Dolj, 20-30 de persoane realizează anchetele epidemiologice, zilnic.
  •  DSP Dolj angajează 3 epidemiologi, 1 IT-ist, 1 medic de igienă şi 2 asistenţi medicali 

Cum este situaţia în alte ţări

În UK, doar voluntarii se ocupă de anchetele epidemiologice, care nu durează mai mult de câteva minute, spune Radu Angelescu. Este un medic român stabilit în Liverpool de 7 ani. Acum, este unul dintre pacienţii COVID-19 din Marea Britanie.

  • “Există un sistem <Test and trace> unde sunt angajate persoane care nu au experienţă medicală, nu au persoane din domeniul medical. Sunt persoane care pur şi simplu fac o anchetă epidemiologică şi te sună. Au o discuţie cu tine bazată pe un script care li se pune pe ecran!, spune Radu Angelescu – medic român stabilit în Marea Britanie.

 

  • UK prelucrează, zilnic, aproximativ 300.000 de teste COVID-19
  • Radu Angelescu:” Ar fi imposibil ca 21.000 de pozitivi, zilnic, să fie evaluaţi de cadre medicale.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici