Lovitură primită de Guvernul olandez. Carantina de noapte nu are temei legal. Decizia luată de Curtea de la Haga

  • Politica guvernului olandez cu privire la coronavirus a primit o lovitură gravă marţi, atunci când o instanţă i-a ordonat să renunţe la carantina de noapte menită să limiteze răspândirea COVID-19.
  • Curtea de la Haga a declarat că măsura nu are temei juridic adecvat, deoarece guvernul nu a reuşit să precizeze de ce era necesar să se folosească de măsurile de urgenţă în acest stadiu al pandemiei.
1948 afișări
Imaginea articolului Lovitură primită de Guvernul olandez. Carantina de noapte nu are temei legal. Decizia luată de Curtea de la Haga

Lovitură primită de Guvernul olandez. Carantina de noapte nu are temei legal. Decizia luată de Curtea de la Haga

Agenţia de ştiri olandeză ANP a declarat că guvernul a cerut instanţei să-şi suspende verdictul până la apel. Curtea va decide asupra acestei cereri mai tărziu în cursul acestei zile.

Guvernul a spus că este nevoie de măsurile de urgenţă pentru a preveni o creştere a noilor infecţii din cauza unor mutaţii noi mai contagioase ale virusului, dar instanţa a considerat că este o limitare nejustificată a libertăţii personale, relatează Reuters.

Carantina, care permite doar persoanelor cu necesităţi întemeiate să iasă din case între orele 21:00 şi 4:30 a fost prelungită săptămâna trecută până cel puţin pe 3 martie.

„Măsura se bazează pe o lege pentru situaţii de urgenţă, în care nu există timp pentru dezbateri cu parlamentul”, a explicat guvernul

Poliţia va respecta hotărârea instanţei, a declarat sindicatul poliţiei pentru ANP, adăugând că a ridicat întrebări cu privire la valabilitatea celor aproape 15.000 de amenzi din ultimele două săptămâni.

Carantina de noapte, prima în Olanda de la cel de-al doilea război mondial, a declanşat zile de proteste violente, când a fost introdusă pe 23 ianuarie.

Cazul a fost iniţiat de grupul de acţiune împotriva măsurilor anticorona Viruswaarheid, care anterior a suferit o serie de pierderi în instanţă.

„Vom avea o petrecere în seara asta”, a declarat Willem Engel, liderul Viruswaarheid, la postul de radio public olandez.

„Mă bucur că justiţia din Olanda există încă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici