Măştile ar putea fi utilizate şi în timpul exerciţiilor intense - STUDII

  • Măştile pot fi purtate în condiţii de siguranţă în timpul exerciţiilor intense şi ar putea reduce riscul răspândirii COVID-19 în sălile de sport interioare, sugerează rezultatele preliminare ale studiilor.
  • Cercetările cardiologice „limitate” arată, de asemenea, că obiecte vestimentare cu guler folosit pe post de mască pot reduce răspândirea coronavirusului în sălile de sport din interior.
  • Purtarea măştii a redus capacitatea participanţilor de a efectua exerciţii fizice intense cu aproximativ 10%, probabil pentru că le-a fost puţin mai greu să respire prin mască, conform articolului publicat în European Respiratory Journal.
576 afișări
Imaginea articolului Măştile ar putea fi utilizate şi în timpul exerciţiilor intense - STUDII

Sursa foto: Profimedia

Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cardiologie Monzino (CCM) din Milano şi Universitatea din Milano au testat ritmul de respiraţie, ritmul cardiac, tensiunea arterială şi nivelurile de oxigen a şase femei şi bărbaţi pe biciclete de exerciţii, cu şi fără mască, potrivit The Guardian.

„Această reducere este modestă şi, în mod esenţial, nu sugerează un risc pentru persoanele sănătoase care fac exerciţii cu o mască pe faţă, chiar şi atunci când lucrează la capacitatea maximă”, a spus dr. Massimo Mapelli, cardiolog la CCM. „În timp ce aşteptăm ca mai mulţi oameni să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, această constatare ar putea avea implicaţii practice în viaţa de zi cu zi, de exemplu, ar putea face mai sigură folosirea sălilor de sport interioare”.

Trebuie făcute mai multe cercetări pentru a vedea dacă acelaşi lucru ar fi valabil şi pentru persoanele cu afecţiuni cardiace sau pulmonare, spun oamenii de ştiinţă.

Voluntarii, compuşi din persoane sănătoase, cu o vârstă medie de 40 de ani, au făcut trei serii de exerciţii. Una, fără mască pe faţă, alta cu mască chirurgicală de unică folosinţă şi ultima cu mască FFP2. Masca FFP2 mai groasă a dus la o reducere de 10% a absorbţiei maxime a oxigenului, iar masca chirurgicală a avut un impact marginal mai mic, spun cercetătorii.

Cercetătorii investighează dacă purtarea unei măşti pe faţă afectează capacitatea oamenilor de a desfăşura activităţi zilnice, cum ar fi treburile casnice sau urcarea scărilor, examinând oameni sănătoşi, precum şi cei cu afecţiuni cardiace şi pulmonare.

Prof. Sam Bayat, fiziolog de la spitalul Universităţii Grenoble, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Deşi aceste rezultate sunt preliminare şi trebuie confirmate cu grupuri mai mari de oameni, ele par să sugereze că măştile pot fi purtate şi în condiţii de siguranţă pentru sporturi de interior şi activităţi de fitness, cu un impact tolerabil asupra performanţei”.

Un purtător de cuvânt al UK Active, care reprezintă săli de sport şi centre de agrement, a declarat că studiul a fost „limitat” şi că este nevoie de cercetări mult mai ample înainte de a se lua o decizie. Între timp, „oamenii ar trebui să urmeze în continuare orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care recomandă ca masca să nu fie purtată în timpul exerciţiului”, a spus purtătorul de cuvânt.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici