Medicul Octavian Jurma, la 2 săptămâni de la eliminarea restricţiilor: Numărul de cazuri Covid a revenit pe creştere

Numărul de cazuri Covid a revenit pe creştere chiar înainte de sărbătorile de Paşte, în loc să ajungă la un minim, susţine medicul Octavian Jurma, într-o analiză făcută la două săptămâni de la eliminarea restricţiilor.

3612 afișări
Imaginea articolului Medicul Octavian Jurma, la 2 săptămâni de la eliminarea restricţiilor: Numărul de cazuri Covid a revenit pe creştere

Medicul Octavian Jurma, la 2 săptămâni de la eliminarea restricţiilor: Numărul de cazuri Covid a revenit pe creştere

Medicul Octavian Jurma susţine că au trecut două săptămâni „de la abandonarea şocantă şi motivată strict politic a tuturor măsurilor de prevenţie a pandemiei de COVID-19 în România”.

El spune că în acest timp varianta BA.2 a devenit dominantă şi în România, iar numărul de cazuri noi a revenit pe creştere chiar înainte de sărbătorile de Paşte în loc să ajungă la un minim. Campania de vaccinare a fost complet abandonată, notează Octavian Jurma.

„Comentariile sunt de prisos, vă imaginaţi şi singuri ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paşte cu zero măsuri de siguranţă într-o populaţie atât de puţin vaccinată”, a scris luni medicul pe Facebook.

El spune că în săptămâna 7-13 martie versiunea BA.2 a ajuns la 747 de secventieri, o creştere de 32% faţă de săptămâna precedentă. Potrivit medicului, o surpriză plăcută este faptul că ponderea Delta a fost de 0 % săptămâna trecută.

„Evoluţia numărului de cazuri noi va fi determinată în continuare de creşterea BA2 care nu mai poate fi compensată de scăderea rapidă a BA1. Până acum toate valurile pandemice au fost produse de o nouă variantă şi nu avem nici un motiv să credem că versiunea BA.2 a variantei Omicron poate produce un nou val epidemic atât de curând după valul BA1. Avem însă pentru prima dată semne primare de ieşire din trendul descendent şi debut al unei noi faze de creştere în cadrul valului 5-Omicron curent”, arată Octavian Jurma.

„Nu ştim dacă evoluţia BA2 în Romania va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte ţări din Europa însă monitorizarea cu atenţie a creşterii BA2 este necesară în continuare. Din fericire la nivel individual avem multiple confirmări că BA2 este la fel de sensibilă la vaccin ca BA1 (mai ales faţă de booster) şi nu există o diferenţă semnificativă nici în profilul clinic al bolii faţă de BA1”, mai spune acesta.

Specialistul susţine că „odată cu abandonarea responsabilităţilor de sănătate publică faţă de pandemie, guvernul a renunţat şi la GCS şi a dat peste cap sistemul de monitorizare şi raportare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici