„Nu e răzbunarea naturii, ne-am făcut-o cu mâinile noastre”. Ce spune un om de ştiinţă renumit despre apariţia coronavirusului

  • Un biolog de renume din SUA, Thomas Lovejoy, a declarat că pentru a opri viitoarele pandemii, oamenii trebuie să aibă mai mult respect pentru natura înconjurătoare, scrie The Guardian
  • „Aceasta nu este răzbunarea naturii, ne-am făcut-o cu mâinile noastre”, a afirmat Thomas Lovejoy
  • Pandemia de Covid-19 va costa economia globală 1 trilion de dolari anul acesta, potrivit Forumului Economic Mondial
14515 afișări
Imaginea articolului „Nu e răzbunarea naturii, ne-am făcut-o cu mâinile noastre”. Ce spune un om de ştiinţă renumit despre apariţia coronavirusului

Sursa foto: Profimedia

Comerţul ilegal cu animale sălbatice şi intruziunea excesivă a omenirii în natură sunt de vină pentru pandemia de coronavirus, potrivit unui om de ştiinţă de renume din SUA, care mai spune că „asta nu e răzbunarea naturii, ne-am făcut-o cu mâna noastră”, transmite The Guardian. 

Cercetătorii descoperă în jur de două sau patru noi virusuri în fiecare an, creaţi în urma încălcării lumii naturale de către oameni, iar oricare dintre acele virusuri s-ar putea transforma într-o pandemie, potrivit lui Thomas Lovejoy, care a introdus termenul „diversitate biologică” în 1980 şi este deseori numit „părintele biodiversităţii”.

„Această pandemie este consecinţa intruziunii excesive şi persistene asupra naturii şi a comerţului ilegal cu animale sălbatice, în mod special, pieţele de animle sălbatice, pieţele umede din sudul Asiei şi cele din Africa... Este destul de clar, era doar o chestiune de timp până când aşa ceva urma să se întâmple”, a spus Lovejoy, profesor în ştiinţele mediului la Universitatea George Mason şi membru senior al Fundaţiei Naţiunilor Unite.

Declaraţiile sale coincid cu publicarea unui raport al Centrului American pentru Progres, argumentează că SUA ar trebui să intensifice eforturile pentru combaterea comerţului cu animale sălbatice pentru a ajuta în oprirea pandemiilor.

Lovejoy a mai spus că separarea animalelor sălbatice de cele domestice în pieţe ar reduce semnificativ riscul de transmitere al bolilor, astfel ar fi mai puţine specii de care virusurile s-ar putea „agăţa”. „Animalele domestice pot dobândi aceste virusuri, dar dacă totul decurge cum trebuie în pieţe, s-ar reduce foarte mult probabilitatea unui transfer de la un animal sălbatic la unul domestic”, a mai adăugat biologul. 

Pandemia de Covid-19 va costa economia globală 1 trilion de dolari anul acesta, potrivit Forumului Economic Mondial, comunităţile vulnerabile fiind cele mai afectate, iar aproape jumătate din locurile de muncă din Africa vor fi pierdute. „Aceasta nu este răzbunarea naturii, ne-am făcut-o cu mâinile noastre. Soluţia este să avem mai mult respect pentru natură, care include şi schimbările climatice”, a mai spus Lovejoy. 


Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Tragedia New York-ului, prin ochii unei românce. E mai riscant să mergi la spital

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici