OMS: Omicron 2 este mai contagios, dar nu dă reinfecţii dacă ai fost infectat cu Omicron 1

Experţii au trasat concluziile la finalul ultimei întâlniri a grupului tehnic consultativ privind evoluţia virusului SARS-CoV-2.

1856 afișări
Imaginea articolului OMS: Omicron 2 este mai contagios, dar nu dă reinfecţii dacă ai fost infectat cu Omicron 1

OMS: Omicron 2 este mai contagios, dar nu dă reinfecţii dacă ai fost infectat cu Omicron 1

Omicron 2 va continua să fie „monitorizat ca o sublinie distinctă a variantei Omicron a SARS-CoV-2 de către autorităţile de sănătate publică”. BA.2, acesta este codul prin care este indicat, continuă să fie considerată „o variantă îngrijorătoare şi să rămână clasificată ca Omicron”.

Asta scriu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) într-o declaraţie publicată la finalul ultimei întâlniri a grupului de consultanţă tehnică privind evoluţia SARS-CoV-2, în care se află cele mai recente cercetări despre Omicron şi subvariantele sale, inclusiv BA.1 şi BA.2, care au fost discutate şi analizate. Dovezi care arată că „BA.2 are un avantaj de creştere faţă de BA.1”, dar şi că pare dificil să apară reinfecţie cu Omicron 2, după ce te-ai infectat cu Omicron 1.

„Omicron este în prezent varianta dominantă în circulaţie la nivel global. Este alcătuit din mai multe sub-filiaţii, fiecare dintre acestea fiind monitorizată de OMS. Cele mai frecvente sunt BA.1, BA.1.1 şi BA.2”, explică oamenii de la OMS.

Diferenţe de aminoacizi în proteina Spike

Care este situaţia la zi? La nivel global, ponderea secvenţelor BA.2 a crescut comparativ cu BA.1, în ultimele câteva săptămâni. Totuşi, circulaţia globală a tuturor variantelor este în scădere, spun specialiştii. Omicron 2 diferă de 1 în secvenţa sa genetică, existând unele diferenţe de aminoacizi în proteina Spike şi în alte proteine. 

Studiile evaluează, de asemenea, riscul de reinfecţie cu BA.2 versus BA.1. Reinfecţia cu Omicron 2 a fost documentată după infecţia cu Omicron 1. „Cu toate acestea, datele iniţiale din studiile de reinfecţie la nivel de populaţie sugerează că infecţia cu BA.1 oferă o protecţie puternică împotriva reinfectării cu BA.2, cel puţin pentru perioada limitată pentru care sunt disponibile date”.

OMS „va continua să monitorizeze îndeaproape descendenţa BA.2 ca parte a Omicron şi să ceară ţărilor să continue să fie vigilente, să monitorizeze şi să raporteze secvenţele, precum şi să efectueze analize independente şi comparative ale diferitelor variante ale Omicron”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici