OMS: Varianta indiană a virusului este mai contagioasă şi ar putea reduce eficienţa vaccinurilor

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că varianta de coronavirus descoperită în India este mai contagioasă
  • Varianta B.1.617 prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor
  • Medicul şef al OMS spune că varianta B.1.617 nu este singura responsabilă de situaţia critică din India
381 afișări
Imaginea articolului OMS: Varianta indiană a virusului este mai contagioasă şi ar putea reduce eficienţa vaccinurilor

Varianta indiană a coronavirusului este mai contagioasă şi pare a fi rezistentă la vaccinuri, a avertizat sâmbătă medicul şef al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, conform Le Figaro, citat de AlephNews.

India a înregistrat sâmbătă un număr record de decese provocate de COVID-19, peste 4.000 şi mai mult de 400.000 de infectări noi, dar experţii consideră că cifrele oficiale sunt subestimate. Într-un interviu acordat AFP, Soumya Swaminathanan, medic pediatru şi cercetător indian, a spus că varianta B.1.617, care a fost detectată pentru prima dată în India în octombrie, este, fără îndoială, un factor care accelerează pandemia.

Această variantă ar putea fi clasificată de OMS în lista celor considerate a fi mai periculoase decât versiunea originală a virusului, din cauza contagiozităţii mari, a capacităţii lor de rezista în faţa vaccinurilor şi a ratei mortalităţii în rândul persoanelor infectate.

„Varianta B.1.617 are caracteristici care cresc transmiterea şi care o pot face, de asemenea, rezistentă la anticorpii dezvoltaţi prin vaccinare sau după vindecare”, a explicat medicul.

Cu toate acestea, reprezenantul OMS subliniază faptul că tulpina B.1.617 nu este singurul factor care a dus la creşterea spectaculoasă a cazurilor din India. Soumya Swaminathanan crede că şi adunările în masă au contribuit şi spune că semnele dezastrului nu au fost observate la timp de către autorităţi.

„Pentru moment, este foarte dificil să lupţi împotriva virusului deoarece epidemia afectează mii de oameni şi se înmulţeşte cu o viteză pe care este foarte greu să o opreşti”, a spus Soumya Swaminathan.

Ea avertizează că doar vaccinarea nu este suficientă pentru a recâştiga controlul situaţiei. India, care este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a administrat până acum două doze doar la 2% din populaţia sa de 1,3 miliarde. „Va dura luni, dacă nu chiar ani, pentru a ajunge la o rată de 70% până la 80%” de populaţie imunizată, potrivit cercetătorului.

Soumya Swaminathan spune că măsurile sanitare trebuie respectate pentru a ţine pandemie sub control şi atrage atenţia asupra situaţiei critice din India, care ar putea creşte riscul apariţiei unor noi variante şi mai periculoase.

„Cu cât virusul se reproduce, se răspândeşte şi se transmite, cu atât creşte riscul de mutaţii”, a subliniat omul de ştiinţă. Variantele care acumulează un număr mare de mutaţii pot deveni în cele din urmă rezistente la vaccinurile pe care le avem în prezent. „Va fi o problemă pentru întreaga lume”, a spus Soumya Swaminathan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici