Predicţia cercetătorului Jurma despre pandemie: Marţi vom înregistra în jur de 6.000 de cazuri

  • Marţi vom înregistra în jur de 6.000 de cazuri, iar media săptămânii va rămâne în jurul acestei valori.
  • Cercetătorul remarcă o simetrie suprinzătoare a valurilor.
  • Cel mai optimist scenariu este scăderea cazurilor din august şi o nouă creştere în septembrie - octombrie.
1042 afișări
Imaginea articolului Predicţia cercetătorului Jurma despre pandemie: Marţi vom înregistra în jur de 6.000 de cazuri

Predicţia cercetătorului Jurma despre pandemie: Marţi vom înregistra în jur de 6.000 de cazuri

Săptămâna trecută a adus primele semne de încetinire a valului 6-Omicron-BA5, conform datelor oficiale citate de medicul Octavian Jurma.

Numărul de cazuri noi a crescut cu 60%, cu 30% mai lent decât în săptămâna precedentă. De asemenea, a scăzut viteza de creştere a mediei internărilor atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor.

„Chiar şi aşa, viteza de creştere a internărilor în rândul copiilor rămâne la valori mai ridicate dacât în rândul adulţilor, trend care sper să se inverseze de săptămâna viitoare. Marţi vom înregistra în jur de 6.000 de cazuri, iar media acestei săptămâni va rămâne în jurul acestei valori. Vestea bună este că, dacă acceleraţia continuă să scadă, e posibil să ne menţinem sub 10.000 de cazuri până în luna august când ne putem aştepta la un vârf al valului 6 şi la intrarea în platou sau faza descendentă”, scrie Jurma.

Acesta vorbeşte despre o simetrie suprinzătoare a valurilor.

„Astfel, în 2020 am avut un debut al valului 2 tot în luna iunie în urma suspendării legii carantinei. Faza de creştere a durat 8 săptămâni şi a fost urmată de un platou în luna august şi o revenire într-o nouă fază de creştere de 8 săptămâni în luna septembrie, după deschiderea şcolilor. În total, valul 2 din 2020 a avut 16 săptămâni de creştere accelerată separate de un platou de 7 săptămâni. În 2021, valul de vară a început în iulie şi faza ascendentă a durat 15 săptămâni. Deşi valul 5 Omicron-BA1 a produs de aprope 4 ori mai multe cazuri decât valul 3-Alpha, durata fazei ascendente este tot de 6 săptămâni pentru ambele valuri de iarnă. Dacă scădem cele 2 săptămâni de creştere produse de BA2 în martie, valul 6 Omicron-BA5 de vară debutează tot la 16 săptămâni de valul de iarnă ca în 2021.Poate fi doar o coincidenţă, însă dacă există o corelaţie ne putem aştepta să avem şi în acest final de an tot 16 săptămâni de creştere în total. Aceste săptămâni pot fi cumulate într-un singur val ca în 2021 sau în două faze/valuri succesive că în 2020”, arată acesta.

Aşadar cel mai optimist scenariu, spune Jurma, acum este platou sau faza descendentă în august, urmată de o nouă fază de creştere în septembrie - octombrie.

Este probabil ca numărul de spitalizări şi decese să fie mai aproape de valorile din valul 5-Omicron-BA1/2 decât cele din valul 4-Delta, deci situaţia va fi dificilă dar gestionabilă în spitale cel puţin până în toamna.

În privinţa aşteptărilor pentru toamnă - iarnă, intervine necunoscuta evoluţiei virale care a produs deja o nouă variantă care, după primnele estimări, este mult mai infecţioasă decât BA5. Este vorba despre "Centaurus".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
jurma,
infectări,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici