Românii plătesc pentru incompetenţa statului. Cât costă fiecare zi în care vaccinarea cu AstraZeneca bate pasul pe loc

  • România a primit 1.320.000 de doze AstraZeneca şi a folosit 394.751 de doze.
  • Ieri, din totalul vaccinurilor administrate, doar 4% sunt AstraZeneca.
  • În judeţul Timiş sunt aproape 12.000 de locuri libere la vaccinarea cu AstraZeneca.
2646 afișări
Imaginea articolului Românii plătesc pentru incompetenţa statului. Cât costă fiecare zi în care vaccinarea cu AstraZeneca bate pasul pe loc

Românii plătesc pentru incompetenţa statului. Cât costă fiecare zi în care vaccinarea cu AstraZeneca bate pasul pe loc

Vaccinarea cu AstraZeneca a intrat în impas. Statul plăteşte pentru această campanie eşuată aproximativ 275.000 de lei pe zi, şi asta doar pentru plata personalul din centrele de vaccinare. Personal care, de o lună, mai mult stă decât lucrează.

Aşa se întâmplă şi cu un centru AstraZeneca din Timişoara.

„A fost foarte aglomerat. Primăria ne-a ajutat să ajungem la 5 fluxuri şi la scurt timp am ajuns la 7 fluxuri, fiind practic ocupaţi cu peste 400 de pacienţi pe zi. Astăzi avem acelaşi număr de fluxuri goale. Nu sunt pacienţi. Am avut doar 3 pacienţi şi mai aşteptăm încă trei”, a spus Geta Raţ, medic.

Numai la acest centru, cheltuielile cu personalul se ridică la peste 8.000 de lei pe zi, iar de jumătate de lună, media vaccinurilor administrate este de 9 pe zi. Un calcul simplu, arată că statul plăteşte cam 800 de lei pentru o doză.

„Am avut oameni care au dorit să se programeze şi aflând că se vaccinează cu AstraZeneca , au renunţat. Suntem la programul de lucru conform graficului. Nu putem pleca, dacă aşa e planificat. Nu am luat decizia de a scurta programul. Funcţionăm la program normal, de la ora 8:00 la ora 20:00”, a declarat Ştefan Stanciu, coordonator – Centru de Vacinare AstraZeneca.

Situaţia se repetă în fiecare centru de vaccinare AstraZeneca şi nu de o zi, două, ci de aproape o lună. Numărul vaccinărilor cu AstraZeneca a scăzut cu până la 75%, iar autorităţile nici nu reduc numărul de fluxuri, nici nu livrează alte vaccinuri în aceste centre.

COSTURI CU PERSONALUL ÎN 61 CENTRE X 3,5 FLUXURI

  • 3 registratori X 20 lei/oră X 12 ore/zi = 720 lei/zi
  • 3 asistenţi X 45 lei/oră X 12 ore/zi = 1.620 lei/zi
  • 2 medici X 90 lei /oră X 12 ore/zi = 2.160 lei/zi
  • Total = 4.500 lei/zi/centru de vaccinare
  • TOTAL / 61 centre de vaccinare = 274.500 lei/zi

DOZE ADMINISTRATE LA CENTRUL STPT

5 apr. – 8 doze

6 apr. – 9 doze

7 apr. – 3 doze

8 apr. – 2 doze

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici