Situaţie alarmată: Varianta britanică a Covid circulă deja în 62% din judeţele ţării. Analiză INSP

  • Varianta britanică a Covid circulă deja în 62% din judeţele ţării, arată o analiză publicată luni de INSP.
  • Din data de 22 februarie 2021, rata de confirmare a crescut cu 18%.
  • Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta britanică s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (86,4%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.
  • Au fost înregistrate 3 cazuri cu vârsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind menţionată apartanenţa la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menţionat nicio legătură epidemiologică.
805 afișări
Imaginea articolului Situaţie alarmată: Varianta britanică a Covid circulă deja în 62% din judeţele ţării. Analiză INSP

Situaţie alarmată: Varianta britanică a Covid circulă deja în 62% din judeţele ţării. Analiza INSP

Se observă un număr mai mare de cazuri la bărbaţi de 45-54 de ani, respectiv la femei de 25-34 şi 35-44 de ani. „Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbaţii din grupa de vârstă 45-54 de ani, respectiv la femeile din grupele de vârstă 25-34 şi 35-44 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”, transmite INSP.

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti (DSP) nu au menţionat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 238 de cazuri (62% ).

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a fost menţionată pentru numai 5 cazuri (1,3%). Pentru 3 cazuri a fost menţionat istoric de călătorie în alte ţări.

112 cazuri (29%) au avut contact cu caz confirmat cu noua variantă B.1.1.7 şi/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.

Patru cazuri (1%) au fost încadrate ca infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

De la 19 cazuri (5%) nu au putut fi obţinute informaţii din cauza refuzului, respectiv a imposibilităţii contactării telefonice a persoanei.

Proporţia cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulaţia intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate.

Au fost înregistrate până în prezent 10 decese la cazuri confirmate cu variante care determină îngrijorare (VOC), toate cu B.1.1.7, provenind, după „judeţul de infectare”, din mun.Bucureşti (2), Covasna (1), Dâmboviţa (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Vâlcea (1), Vaslui (1).

Patru decese au fost înregistrate la sexul feminin, iar 6 la cel masculin.

Mediana vârstei a fost de 76 de ani, media de 77, minima de 63, iar maxima de 91 de ani.

Opt dintre cazurile decedate (80%) avuseseră condiţii medicale pre-existente, iar pentru alte 2 cazuri acestea nu au fost raportate, însă vârsta (71, respectiv 91 de ani) reprezintă prin ea însăşi un factor de risc pentru severitatea bolii.

Niciunul dintre cazurile decedate nu fuseseră vaccinate anti-COVID-19.

Şaisprezece din cele 385 cazuri confirmate cu VOC (4%) fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin Comirnaty (Pfizer BioNTech):

 7 cu o doză;
 9 cu 2 doze

La 7 dintre cele 9 cazuri vaccinate cu două doze, intervalul între data vaccinării cu doza a doua şi data recoltării probei care a dus la confirmarea cu COVID-19 a cazului a avut o mediană de 23 de zile, o medie de 24, minima de 11, iar maxima de 35 de zile. Aşadar, a existat un interval mai mare de 10 zile necesar pentru dobândirea unei imunităţi post-vaccinale
suficiente. Posibile explicaţii sunt apartenenţa la grupa aşa-numiţilor „non-responders” - persoane care nu răspund la vaccinuri, în general; proporţia de 5% de lipsă de eficacitate a vaccinului; eficacitatea mai mică a vaccinului faţă de varianta B 1.1.7: „În acest moment este prematur să susţinem ultima variantă menţionată, fiind necesare evidenţe ştiinţifice solide în acest sens”.

La două cazuri data recoltării probei care a dus la confirmarea cu COVID-19 a precedat data administrării celei de a doua doze de vaccin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici