Studiu. Covid-19 ar putea ucide prin tromboză şi nu prin pneumonie, cea mai cunoscută complicaţie

  • Formarea cheagurilor în vasele care alimentează plămânii este doar una dintre posibilele complicaţii ale infecţiei cu Sars-CoV-2
  • Utilizarea anticoagulantelor nu are efect în multe cazuri
  • Tromboza este doar una dintre posibilele complicaţii
2380 afișări
Imaginea articolului Studiu. Covid-19 ar putea ucide prin tromboză şi nu prin pneumonie, cea mai cunoscută complicaţie

Sursa foto: profimedia

În ultimele patru luni au fost făcute numeroase observaţii care arată că una dintre posibilele complicaţii ale formelor severe ale bolii este CIVD (coagulare intravasculară diseminată). Cu alte cuvinte: formarea unor cheaguri mici de sânge care împiedică circulaţia sângelui (tromboză) şi perturbă coagularea, provocând hemoragii. Se spune că aceste cheaguri se formează în special în vasele pulmonare. În februarie, un studiu efectuat la Wuhan de cercetătorul Tang Ning a raportat că din 21 de pacienţi decedaţi, 15 au prezentat probabil CIVD.

Cu toate acestea, CIVD nu este singura formă de tromboză observată în cazurile grave de boală. Mai presus de toate: tromboza nu este observată la toţi pacienţii din terapie intensivă.

Într-un studiu francez care va fi publicat în revista Intensive Care Medicine, 64 de complicaţii trombotice au fost identificate la 150 de pacienţi cu forme severe ale infecţiei cu Sars-CoV-2. Autorii remarcă faptul că niciunul dintre cei 150 de pacienţi diagnosticaţi cu Covid nu a dezvoltat CIVD. O constatare similară a fost făcută într-un studiu olandez pe 184 de pacienţi (31% tromboză, fără CIVD).

Procentul de embolie pulmonară, de obicei cauzată de tromboză, pare să fie deosebit de mare la pacienţii spitalizaţi. O posibilă explicaţie pentru aceste complicaţii frecvente ar putea fi afinitatea virusului pentru pereţii vaselor de sânge, unde produce coagularea celulelor. În orice caz, utilizarea de anticoagulante în doze mari pare să nu aducă nici un beneficiu pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19.

„Pneumonia rămâne cel mai frecvent motiv de internare la terapie intensivă", explică Thomas Gille, pneumolog. Este principala complicaţie posibilă a infecţiei cu Sars-CoV-2. Suntem bolnavi atât din cauza efectului virusului asupra celulelor pulmonare dar şi mai mult din cauza răspunsului imun disproporţionat.

Când celulele care acoperă alveolele sunt infectate cu virus, distrugerea lor va avea o consecinţă directă: plămânii nu mai oxigenează în mod corespunzător sângele. Aceeaşi problemă apare atunci când infecţia duce la tromboză în vasele pulmonare. Uneori este necesară ventilaţia mecanică, care permite supravieţuirea celor mai grav afectaţi, prin menţinerea oxigenării la maxim a alveolelor sănătoase dar cu riscul ca în acelaşi timp, cheagurile să obstrucţioneaze circulaţia sângelui.

Formarea cheagurilor în vasele care alimenteaza plămânii este doar una dintre posibilele complicaţii ale infecţiei cu Sars-CoV-2 . Nu reprezintă o cauză sistematică a simptomelor asociate cu Covid-19. Utilizarea unor doze mari de anticoagulante nu are efect, ba chiar e potenţial dăunător, în multe cazuri.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici