Studiu. Părul lung şi barba mare creşte probabilitatea de contaminare cu virusul Sars-CoV-2

  • Studiul britanic spune că virusul poate supravieţui şi pe părul lung sau pe barbă
  • Te poţi contamina mai repede cu Sars-Cov-2 dacă obişnuieşti să atingi suprafeţe şi nu te dezinfectezi frecvent
  • Persoanele cu părul lung sau barbă sunt mai predispuse la contaminare
1163 afișări
Imaginea articolului Studiu. Părul lung şi barba mare creşte probabilitatea de contaminare cu virusul Sars-CoV-2

Sursa foto: profimedia

Un studiu medical din publicaţia britanică The Lancet afirmă că noul Coronavirus supravieţuieşte pe suprafeţe din plastic şi oţel până la patru zile. Dacă te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă ai părul lung sau barba mare, să ştii că nu trebuie să te tunzi pentru a te proteja.

Studiul susţine că este posibil ca particulele de virus prezente în aer sau în spaţii închise să ajungă în părul tău lung sau pe barba ta. Probabilitatea de a te contamina în acest mod nu e la fel de mare ca virusul pe care îl poţi lua cu mâna de pe clanţe, suprafeţe, şi tot ce atingi înafara casei tale.

De aceea este important ca în spaţiile închise să porţi mască şi să te dezinfectezi frecvent. Medicul Infecţionist Adrian Marinescu spune că aerosolii reprezintă o modalitate de transmitere a virusului, însă nu la fel de mare ca la contactul cu secretiile respiratorii.

Adrian Marinescu, Medic Infecţionist, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş: ,,Ştim bine că mâinile curate ne scapă de virus, dar rezisă şi la nivelul unghiilor şi la nivelul părului, mai ales dacă vorbim de păr lung şi barbă, dar e foarte interesant că riscul mai mare este dacă vorbim de peria de păr, pentru că particulule virale pot să rămână pentru interval destul de lung de timp, altfel spus peria ar trebui curăţată destul de corect, se vorbeşte chiar în studii de 2-3 zile. Aceste particule virale pot să rămână într-un interval de timp, la nivelul părului, la nivelul unghiilor.”

Dinu este bărbier şi nu exclude posibilitatea de a te contamina prin barbă. El spune că majoritatea bărbaţilor cu barbă îşi aranjează barba frecvent şi este important să se dezinfecteze pe mâini cât mai des.

Dinu Nimas, Bărbier: ,,Am auzit şi eu de acest sudiu, chiar am citit articolul referitor la acest studiu. Din punctul meu de vedere există o oarecare şansă de a-ţi contamina părul sau barba cu noul Coronavirus. În schimb dacă se respectă oarecum regulile de igienă pe care le tot auzim de când cu pandemie, n-ar trebui să fie o problemă. Adică o îngrijire zilnică a bărbii, a părului spălat în fiecare zi sau de pildă la femei, probabil o dată la 2-3 zile, n-ar trebui să crească riscul de a te infecta propriu-zis cu acest virus.”

Ştefania, respectă măsurile de siguranţă şi de igienă. Ea spune că îşi poartă părul lung prins în coc pentru că e cald. De asemenea e sceptică şi nu crede că este posibil ca virusul să ajungă în părul ei iar apoi să se infecteze.

Ştefania: ,,Nu am auzit de aşa ceva, mi se pare un pic absurd parcă. Nu are sens din punct de vedere medical, nu mi se pare că ar avea sens. Cel mai sigur e să foloseşti mască şi să te dezinfectezi, să te speli pe mâini, măsurile minime de protecţie şi de igienă.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici