Ţi-ai pierdut gustul şi mirosul? Eşti un caz "probabil" de Covid 19! Experţii INSP au actualizat definiţiile de caz pentru această boală

  • Specialiştii INSP au actualizat definiţiile de caz pentru boala Covid 19
  • Afli din documentul publicat pe site-ul oficial ce este un caz suspect, un caz probabil, şi un caz confirmat de Covid 19
  • Faţă de actualizările anterioare INSP a introdus noţiunea de "caz probabil "
  • Un caz probabil poate fi orice persoană cu debut recent de pierdere a gustului şi mirosului
27371 afișări
Imaginea articolului Ţi-ai pierdut gustul şi mirosul? Eşti un caz "probabil" de Covid 19! Experţii INSP au actualizat definiţiile de caz pentru această boală

Ţi-ai pierdut gustul şi mirosul? Eşti un caz "probabil" de Covid 19! Experţii INSP au actualizat definiţiile de caz pentru această boală

Experţii INSP au actualizat definiţiile de caz pentru boala Covid  19. Experţii îţi explică ce înseamnă caz suspect, caz probabil, caz confirmat de Covid 19, dar şi ce înseamnă noţiunea de "contact  ". 

Cine este un caz suspect de Covid 19? 

Astfel, un caz suspect este orice persoană care are oricare 3 sau mai multe dintre aceste simptome:tuse, astenie, febră, cefalee, mialgie, durere în gât, coriză, dispnee, anorexie, greţuri, vărsături, diaree şi status mental alterat. 

Caz suspect de Covid este şi  orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie, cu sau fără pleurezie, dar şi  oricine are infecţie respiratorie acută severă, febră, tuse şi dificultate în respiraţie. Experţii INSP îţi explică şică, pentru copiii cu vârsta pânăla 16 ani care au simptome gastro intestinale - vărsături, diaree, neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS Cov 2. 

N outatea faţă de actualizările precedente făcute de INSP este că, de data aceasta specialiştii în sănătate publică au introdus şi noţiunea de caz probabil.

Caz  probabil de Covid 19. În ce condiţii? 

Astfel, un caz probabil este un pacient care este contact al unui caz confirmat sau are legătură cu  un focar cu cel puţin un caz confirmat. 

De asemenea, un caz probabil de Covid 19 este orice persoană care are o imagine pulmonară sugestivă pentru Covid 19: investigaţia pulmonară ( Rx, CT) arată modificări specifice acestei boli: opacităţi neclare, frecvent rotunde, cu distribuţie periferică inferioară, dar şi alte schimbări la nivelul structurii plămânilor. 

Trebuie să ştii că specialiştii INSP spun că un caz probabil de Covid este considerat şi orice persoană cu debut recent de anosmie, adică pierderea mirosului, sau ageuzie - pierderea gustului, în absenţa  unei cauze identificate pentru apariţia acestor simptome. 

Un caz probabil de Covid este considerat şi orice adult care a murit fără o cauză explicabilă, dar care a avut insuficienţă respiratorie care a precedat decesul, şi care a fost în contact cu un caz confirmat. 

Lucrurile nu se schimbă legat de definiţia pentru un caz confirmat: este orice persoană care are confirmare în laborator a infecţiei cu SARS COV 2, indiferent de simptomele  clinice. 

Cine este considerat contact direct? 

O altă noutate din actualizarea făcută de INSP este legată de ceea ce înseamnă un contact direct.  Astfel, orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct. 

Un contact direct este persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu Covid 19, sau persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de Covid  19. Un contact direct este şi cel care a stat în aceeaşi încăpere cu cineva care are Covid, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri. 

Personalul medical care acordă îngrijire directă unui pacient cu Covid 19 sau un angajat al laboratorului care manipulează probe de la un pacient cu Covid sunt consideraţi  contacţi direcţi, dacă nu au purtat corect echipamentul de protecţie. 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici