Traseul vaccinului anti-COVID-19 din congelator până la administrare. Are voie să stea 5 zile în frigider după decongelare

  • Vaccinul anti-COVID-19 are voie să stea 5 zile în frigider după decongelare şi două ore la temperatura camerei.
  • Procedura de vaccinare este identică cu cea a unui vaccin antigripal şi nu este dureroasă.
  • Un flacon de vaccin anti-COVID-19 conţine 5 doze şi se diluează cu ser fiziologic.
1870 afișări
Imaginea articolului Traseul vaccinului anti-COVID-19 din congelator până la administrare. Are voie să stea 5 zile în frigider după decongelare

Traseul vaccinului anti-COVID-19 din congelator până la administrare. Are voie să stea 5 zile în frigider după decongelare

Vaccinul anti-COVID-19 este în centrul atenţiei în ultimele zile. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj, zeci de medici şi cadre medicale s-au vaccinat deja şi ştiu cum se procedează cu vaccinul.

Odată scos din congelator vaccinul anti-COVID-19 are voie să stea 5 zile la frigider la o temperaută de 2 grade Celsius. Înainte de administrare, însă, acesta este scos cu jumătate de oră mai repede ca să ajungă la temperatura camerei. Un flacon de vaccin se diluează cu 1,8 ml de ser fiziologic şi astfel se pot vaccina 5 persoane. Vaccinul nu are voie să fie agitat. În rest, toate procedurile sunt identice cu cele ale unui vaccin antigripal. Injecţia se face intramuscular în braţ pentru o reacţie imunogenă mai bună.

Dana Piansochi este asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj şi spune că nu a simţit durere la vaccinare şi până acum nu a avut nicio reacţie adversă şi nici nu cunoaşte pe cineva să fi avut.

„Vaccinul este păstrat în frigider. Este un vaccin deja decongelat, care are o perioadă de stabilitate de 5 zile din momentul în care este decongelat. Vaccinul se păstrează la 2 grade. El este în flacoane. Fiecare flacon conţine cinci doze. În general îl scoatem cu jumătate de oră ca să ajungă la temperatura camerei şi pe urmă îl diluăm”, a declarat aceasta.

„Avem deja vaccinul urmează să îl dizolvăm pentru administrare. Avem nevoie de 10 mişcări de răsturnare, astfel încât să îl omogenizăm. Nu se agită. Cu o seringă de doi ml se extrag 1,8 ml de ser fiziologic, 0,9%. Urmează alte 10 mişcări de omogenizare. Acum vaccinul este pregătit pentru 5 persoane”.

„Pregătim doza de vaccin care este de 0,3 ml. Schimbăm acul şi folosim unul pentru administrare intramusculară. Ajustăm de câte ori este necesar ca să nu rămână bule de aer”, a continuat asistenta Dana.

„În general vaccinurile de administrează intramuacular pentru că au o reacţie imunogenă mai bună”.

„Diferenţa este că vaccinul odată vine condiţionat într-un flacon cu multidoze. Vaccinul antigripal vine condiţionat în fiolă individuală pentru fiecare pacient şi nu e nevoie de recombinare. Procedura este identică se face intramuscular în muschiul deltoid. Noi administrăm acum prima doză, urmează a doua doză după 21 de zile. Se produce o imunitate treptată astfel încât să fie eficient vaccinul. Ieri am fost vaccinată. Nu am avut şi nici un coleg nu a avut reacţii adverse. Este identic cu alte vaccinuri. Inclusiv cu vaccinul antigripal pe care l-am administrat la începutul lunii octombrie”, a declarat Dana Piansochi, asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici