Unde sunt cei trei chinezi care au alertat planeta că Beijingul nu spune adevărul despre coronavirus

  • Ai Fen, Chen Qiushi şi Fang Bin au dispărut după ce au alertat despre cenzura impusă de regim în jurul epidemiei de coronavirus
  • Reporteri fără Frontiere: Suntem siguri că sunt în mâinile autorităţilor chineze
7851 afișări
Imaginea articolului Unde sunt cei trei chinezi care au alertat planeta că Beijingul nu spune adevărul despre coronavirus

Unde sunt cei trei chinezi care au alertat planeta despre cenzura Beijingului în jurul epidemiei de coronavirus. Sursă foto: Le Parisien

Ai Fen, Chen Qiushi şi Fang Bin, trei cetăţeni chinezi, lipsesc de mai multe săptămâni după ce au sfidat cenzura şi au dezvăluit gestionarea proastă a crizei Covid-19 în ţara lor. „Astăzi avem foarte puţine informaţii despre ei. Singura certitudine pe care o avem este că sunt în mâinile autorităţilor chineze ", a explicat pentru Le Parisien, Pierre Haski, preşedintele Reporterilor fără frontiere (RSF). 

Chen Qiushi, 34 de ani, este primul care nu a mai dat semne de viaţă. Avocat pentru drepturile omului, el a filmat în februarie într-un spital din Wuhan copleşit de afluxul de pacienţi. A devenit deosebit de incomod pentru putere.

„Sunt foarte speriat. În faţa mea am virusul şi în spatele meu puterea chineză ", a explicat el pe 29 ianuarie într-un videoclip filmat în Wuhan. Pe 6 februarie, contul său Weibo a fost şters. A doua zi, părinţii lui au fost informaţi despre plasarea sa „în carantină” deşi nu avea simptome ale virusului. De atunci nu a mai dat niciun semn de viaţă.

Cazul Fang Bin este similar. Manager al unui magazin de îmbrăcăminte, el a devenit celebru publicând un videoclip pe 1 februarie care a depăşit un milion de vizualizări. Reportajul său de cinci minute a arătat opt cadavre ale pacienţilor, într-un spital public din Wuhan. Imagini şocante şi deosebit de deranjante pentru autorităţi care i-au confiscat laptopul după ce l-au interogat îndelung.

„Astăzi, o femeie vine aşa-zis să-mi aducă de mâncare. Vor să mă carantineze ”, a spus Fang Bin pe 4 februarie. Bărbatul a filmat în continuare ofiţeri în costume de protecţie care încearcă să intre în casa. Din 8 februarie videoclipurile au disparut. Şi familia este până astăzi fără nici o veste. "Fang Bin şi Chen Qiushi au fost arestaţi dar, evident, nu ştim unde sunt. Sunt supuşi unei detenţii complet arbitrare” a comentat preşedintele de la Reporteri fără frontiere.

Ai Fen, Directorul Departamentului de Urgenţă la Spitalul Wuhan, este de negăsit din 29 martie. Medicul a fost redusă la tăcere la două săptămâni după ce a criticat cenzura impusă de regim în jurul epidemiei de coronavirus în revista Ren Wu. "Încă arată semne de viaţă pe reţeaua socială Weibo dar nimic nu ne spune că nu este forţată să o facă sau că nu sunt autorităţile cele care scriu ”, subliniază Pierre Haski.

„Este mai dificil să trimiţi un medic la închisoare”

Dacă ceilalţi doi denunţători au fost arestaţi, „misterul rămâne” în special în cazul medicului.  ”Stă de bună voie închisă la domiciliu? Este sub supraveghere? Nu avem absolut nicio informaţie ”, a adăugat jurnalistul. Cu toate acestea statutul ei de director de urgenţă ar putea lucra în favoarea ei. "Desigur, este în pericol, dar riscă mai puţin decât ceilalţi. Este mult mai dificil pentru autorităţile chineze să trimită un medic la închisoare. Pentru că toată lumea îşi va imagina că a vorbit pentru a-şi face meseria ”, explică Pierre Haski.

De la dispariţia acestor denunţători asociaţiile de apărare a presei precum RSF, s-au mobilizat pentru a încerca să le dea de urmă. O sarcină grea în faţa unui regim care continuă să se baricadeze în spatele tăcerii. Putem totuşi să sperăm că îşi vor găsi libertatea? „Este greu de spus, există două scenarii”, explică preşedintele RSF.

„Fie autorităţile îi închid până când subiectul crizei sanitare devine mai puţin fierbinte. În acest caz ne-am putea imagina că vor fi eliberati peste câteva săptămâni, dar acest lucru rămâne puţin probabil. Celălalt scenariu mai obişnuit ar fi să nu mai auzim nimic despre ei o perioadă. Apoi vom afla peste şase luni că au fost inculpaţi pentru subversiune ”, adaugă el.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici