Prima pagină » Politic » Va conduce Bolojan viitorul Guvern? Răspuns: Ideea că există un salvator e falsă

Va conduce Bolojan viitorul Guvern? Răspuns: Ideea că există un salvator e falsă

Ideea că există un salvator, care este viitorul preşedinte sau viitorul premier este falsă, spune, luni, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan. El spune că va participa la discuţiile pentru constituirea unei majorităţi în calitatea pe care o va avea, de preşedinte interimar al PNL.
Va conduce Bolojan viitorul Guvern? Răspuns: Ideea că există un salvator e falsă
Laura Buciu
12 mai 2025, 22:21, Politic

Întrebat la Euronews România dacă va fi viitorul premier al României după alegeri, Ilie Bolojan a spus că alegerea premierului depinde, în primul rând, de o majoritate parlamentară.

„Orice om responsabil înţelege că va fi o perioadă dificilă şi fără o majoritate parlamentară în spate, oricine va accepta poziţia de premier nu va putea să facă lucruri. (…) Deci, nu guverne minoritare, ci guverne formate de o majoritate. Nu va fi simplu, indiferent ce guvern se va forma, pentru că trebuie să ai trei partide, uneori patru partide. Şi nu este uşor să avem un Parlament cu şapte grupuri parlamentare în care să armonizezi poziţii, să găseşti un numitor comun”, a spus Bolojan.

În plus, spune preşedintele interimar al României, este nevoie de o relaţie bună cu preşedintele.

„Fiind un interimar, practic o bună parte a jocului politic se mută la noul preşedinte. El va putea să influenţeze, poate să refuze un premier, sau poate să forţeze, să spunem, o anumită majoritate, dar o majoritate forţată în situaţia asta în care România este oricum într-o criză bugetară, se poate transforma într-o criză economică şi într-una socială, ceea ce nu este de dorit. Deci va depinde şi de viitorul preşedinte şi sigur va depinde şi de cel care va dori să-şi asume această răspundere. Oricine acceptă o anumită poziţie de decizie, trebuie să se gândească nu la mândria de a fi pe un anumit post, ci la responsabilitatea mare pe care o ai când accepti un post. Şi atunci trebuie să vezi dacă condiţiile pentru a performa, pentru a face ceva, sunt respectate. Şi eu personal sunt dispus să purtăm o discuţie cât să poată de serioasă, cum să respectăm aceste chestiuni. Nu este doar o problemă de cine este premier, ci de a face un guvern cu cei mai buni oameni pe care îi au aceste partide din viitoarea coaliţie. Pentru că dacă nu ai o echipă puternică (…) nu poţi performa. Ideea este că există un salvator care este viitorul preşedinte sau un alt salvator care este viitorul premier este o chestiune falsă şi a ne baza aşteptând un salvator nu va da rezultate”, a explicat Ilie Bolojan.

Bolojan precizează că va participa la discuţiile pentru formarea unei noi majoirtăţi: „Voi participa după predarea mandatului preşedintele interimar, pentru că voi fi preşedintele interimar al PNL, la aceste discuţii. Şi eu cred că PNL are responsabilitatea să participe la aceste discuţii, pentru că cu toate slăbiciunele noastre suntem totuşi un partid responsabil şi în ultimul rând, alături de cealte forţe politice, avem şi noi o răspundere pentru situaţia în care este România astăzi şi trebuie să încercăm să corectăm aceste lucruri şi să ducem România într-o direcţie bună”.

Ilie Bolojan spune că discuţiile pentru formarea guvernului trebuie să înceapă cât mai repede, eventual înainte de depunerea jurământului de către noul preşedinte.

El a vorbit şi despre scenariul în care preşedintele va fi ostil Guvernului.

„Am avut astfel de situaţii în care preşedintele era, să spunem, dintr-o anumită zonă, majoritatea parlamentară dintr-o altă zonă. Am mai experimentat în aceşti ani, dacă ne aducem aminte, aproape fiecare preşedinte al României o perioadă de timp a avut, să spunem, într-o anumită divergenţă cu guvernul. Asta nu e o problemă într-o situaţie normală, dacă am avea un deficit de 3%. Aceste lucruri se întâmplă şi în alte ţări. Dar în condiţiile în care România a ajuns, din cauza acestor deficite cronice de ani de zile, oarecumva cu spatele la zid, aceste situaţii ar fi de dorit să fie evitate. Dacă totuşi se ajunge într-o astfel de situaţie, ele nu fac decât să complice lucrurile şi o criză bugetară care se suprapune peste o criză politică, se poate transforma într-o criză care se asemene cu cea a Greciei. Şi nu cred că ne dorim o astfel de situaţie, adică să ajungem într-o criză economică şi socială. Şi eu mă bazez, pur şi simplu, pe înţelepciunea celor care sunt pe poziţii de decizie şi au responsabilitatea să facă nu ceea ce dă bine pentru ţara noastră, ci ceea ce trebuie”, a mai spus Ilie Bolojan.