2016 în FILMUL ROMÂNESC: Poveşti de familie, adaptări cinematografice şi comedii negre

Mai mulţi regizori români, între care Nae Caranfil, Cristian Mungiu şi Radu Mihăileanu, şi-au anunţat premierele cinematografice pentru 2016, un an care va fi dominat de poveşti de familie inspirate de realitate, de comedii negre şi de adaptări.

1853 afișări
Imaginea articolului 2016 în FILMUL ROMÂNESC: Poveşti de familie, adaptări cinematografice şi comedii negre

2016 în FILMUL ROMÂNESC: Poveşti de familie, adaptări cinematografice şi comedii negre (Imagine: Adrian Paduretu/ Arhiva Mediafax Foto)

Regizorul şi scenaristul Nae Caranfil pregăteşte al şaptelea lungmetraj al său, "6,9 pe scara Richter/ 6,9 on the Richter Scale". După ce filmările s-au desfăşurat în toamna lui 2015, cineastul a declarat pentru MEDIAFAX că filmul va fi lansat "cel mai probabil" în toamna lui 2016. "Acum lucrăm la montaj şi editare şi cel mai probabil în toamna viitoare (2016, n.r.) o să fie lansat", a spus acesta.

Lungmetrajul româno-bulgar, care va fi produs de Mobra Films şi Jelfilm, este o comedie parţial realistă, care conţine elemente de musical, a mai spus Caranfil. "Nu l-aş considera un musical, pentru că ştiu foarte bine cum să definesc genul şi nu se încadrează în această definiţie. Este o comedie pe care încerc să o compun din ingrediente aparent paradoxale. Adică ce să caute depresia, cutremurul şi musicalul în aceeaşi tigaie? Să văd ce îmi iese", declara Nae Caranfil, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Pe de altă parte, "Fotografii de familie" va fi primul film semnat de Cristian Mungiu de la "După dealuri/ Beyond the Hills", care a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2012. În plus, va fi pentru prima dată când o peliculă a regizorului premiat cu Palme d'Or va avea ca personaj principal un bărbat. O coproducţie România-Franţa-Belgia, pelicula vorbeşte despre responsabilităţile vieţii de părinte, iar filmările au avut loc în vara lui 2015.

Şi Radu Mihăileanu va prezenta în 2016 prima sa peliculă în limba engleză, "The History of Love", o parte din filmări având loc, în 2015, în Canada şi în România, la Cluj-Napoca, iar Mihai Călin şi Ovidiu Cuncea se numără printre actorii români din distribuţie, a declarat pentru MEDIAFAX producătorul peliculei, Tudor Giurgiu.

O adaptare după bestsellerul scriitoarei americane Nicole Krauss, apărut în 2005, filmul este o poveste intercalată, care urmăreşte viaţa lui Léo Gursky, interpretat de Derek Jacobi - cunoscut din filme ca "Discursul regelui/ King's speech" (2010), de Tom Hooper, şi "Gladiatorul/ Gladiator" (2000), de Ridley Scott - din vremea Holocaustului până în modernul New York. Acesta va fi primul lungmetraj al lui Radu Mihăileanu de la "Concertul/ Le concert", lansat în 2009.

Regizoarea docudramei animate de succes "Muntele magic", Anca Damian, va reveni în 2016 pe marile ecrane româneşti cu filmul "Perfect sănătos", care îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov şi Anghel Damian, pentru care rolurile au fost scrise special. Pelicula, care va fi gata în primăvara acestui an, după cum a declarat regizoarea pentru MEDIAFAX, se bazează pe o poveste reală de familie, cu multe elemente de ficţiune, cu secvenţe de violenţă, dar şi de dragoste.

O comedie neagră pregăteşte Igor Cobileanski. Filmările la "Afacerea Est", cu Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu în rolurile principale, au fost finalizate în luna august, iar coproducţia româno-lituaniană este programată să ajungă pe marile ecrane în iunie 2016. "Afacerea Est" este un road movie plin de situaţii absurde, ce spune povestea unei prietenii aparent nepotrivite între Petro şi Marian, care, confruntaţi cu sărăcia şi cu lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri şi pornesc într-o călătorie plină de aventuri, încercând să-şi îndeplinească visul.

Regizorul şi producătorul Dan Chişu a filmat al şaptelea lungmetraj al său, "Aniversarea". Drama de familie îl are ca protagonist pe Mircea Albulescu, din distribuţie făcând parte şi Rodica Lazăr, Simona Bondoc, Răzvan Vasilescu, Emilia Dobrin, Lucian Ifrim şi Rodica Lazăr. Chişu a declarat pentru MEDIAFAX că pelicula va fi lansată, cel mai probabil, în primăvara acestui an.

Iulia Rugină propune pentru anul 2016 "Breaking News", cu Andi Vasluianu în rolul principal. "Este un reporter de ştiri care, în timpul unui live, îşi pierde colegul operator şi trebuie apoi să facă un material in memoriam", a declarat pentru MEDIAFAX regizoarea peliculei. Filmul se află încă în producţie, etapă care va fi finalizată în luna februarie. În ceea ce priveşte o dată de lansare, regizoarea a afirmat că totul depinde de ritmul în care va decurge postproducţia.

Regizoarea Cristina Iacob a anunţat că, în 2016, va lansa continuarea comediei de succes "#Selfie", intitulată "#Selfie69" şi avându-le în rolurile principale pe Crina Semciuc, Olimpia Melinte şi Flavia Hojda. De această dată, personajele Roxi, Yasmine şi Ana se reunesc într-un pariu care le va schimba vieţile: care dintre ele se mărită prima în decurs de trei zile? Filmările pentru "#Selfie69" au început în aprilie 2015. Din distribuţia noului film fac parte şi nume noi, precum Maia Morgenstern, Alex Bogdan, Adela Popescu, Loredana Groza, Tolea Ciumac şi Antonia.

Bobby Păunescu pregăteşte două proiecte cinematografice pentru 2016. El este producătorul documentarului "The Sight of Music", regizat de Giuseppe Tornatore, despre viaţa compozitorului Ennio Morricone. "«The Sight of Music» este un docu-fiction şi sperăm să fie gata în luna aprilie", a declarat Bobby Păunescu pentru MEDIAFAX. Filmul are un buget de 2,7 milioane de euro şi este coprodus de Piano B Produzioni, compania lui Tornatore, alături de Mandragora Group, cea a lui Bobby Păunescu. În acelaşi timp, Păunescu pregăteşte din postura de regizor filmul "The Girl Who Knew Too Much", un thriller care se axează pe povestea de dragoste dintre un proprietar al unei cunoscute mărci de modă şi un model de renume internaţional.

Cătălin Mitulescu se pregăteşte să lanseze pe marele ecran pelicula "Rumeno". Filmul spune povestea lui Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. O găseşte pe Monica, soţia lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aştepta. Cuplul petrece o noapte în care încearcă să se regăsească. Timpul petrecut separat a creat neîncredere şi confuzie între cei doi, dar le dă şi posibilitatea unui nou început. Lungmetrajul îi are în rolurile principale pe Ada Condeescu şi Alexandru Potocean şi a fost filmat în vara lui 2014.

Cel mai nou proiect cinematografic al lui Adrian Sitaru este "Fixeur/ The Fixer", al cărui scenariu este semnat de Adrian şi Claudia Silişteanu, iar Tudor Istodor şi Mehdi Nebbou fac parte din distribuţie. Povestea filmului "Fixeur" este bazată pe un caz real, având în centru un tânăr jurnalist care pleacă în Transilvania împreună cu o echipă TV franceză, pentru a investiga cazul unei tinere prostituate repatriate din Franţa. Filmul este produs de 4Proof Film, iar filmările au avut loc în 2015, la Bucureşti şi Bistriţa.

Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crişan, "Orizont", va fi lansat în România în prima jumătate a anului. Filmul a avut premiera mondială în cadrul competiţiei oficiale a celei de-a 19-a ediţii a Black Nights Film Festival de la Tallinn, în luna noiembrie. Pelicula, o adaptare liberă după nuvela "Moara cu noroc", de Ioan Slavici, spune povestea lui Lucian, interpretat de András Hatházi, şi a Andrei, rol jucat de Rodica Lazăr, soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească "norocul", preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni.

Regizorul Cristi Puiu pregăteşte de aproximativ trei ani filmul "La Conac", o adaptare după "Povestire despre Antichrist", de Vladimir Soloviov. Pelicula, pentru care cineastul a semnat şi scenariul, ar putea fi lansată anul acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici