27 septembrie 1822 - Jean-François Champollion anunţă că a descifrat hieroglife egiptene, folosind Piatra Rosetta

Urmărește
3632 afișări
Imaginea articolului 27 septembrie 1822 - Jean-François Champollion anunţă că a descifrat hieroglife egiptene, folosind Piatra Rosetta

Wikipedia Commons

Rosetta Stone este o piatră antică care a fost descoperită în 1799 de către soldaţii francezi în timpul campaniei lui Napoleon în Egipt. Piatra are inscripţii în trei limbi diferite: egipteană hieroglifică, egipteană demotică şi greacă antică. Aceste inscripţii conţin acelaşi text, un decret emis de regele Ptolemeu al V-lea în anul 196 î.Hr.

Rosetta Stone a fost un instrument esenţial pentru descifrarea hieroglifelor egiptene, care erau necunoscute de secole. Cel care a reuşit să descifreze hieroglifele a fost savantul francez Jean-François Champollion, care a anunţat acest lucru în 1822. Champollion a folosit ca punct de plecare limba greacă, pe care o cunoştea bine, şi a comparat-o cu celelalte două limbi. El a observat că hieroglifele nu erau doar simboluri picturale, ci şi litere fonetice. De asemenea, el a identificat numele regilor egipteni, care erau încadraţi în ovaluri numite cartuşe.

Rosetta Stone este considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie, deoarece a permis studierea culturii şi civilizaţiei egiptene antice. Piatra se află acum la Muzeul Britanic din Londra, unde este expusă publicului din 1802.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici