A murit un câştigător de Oscar

Muzicianul japonez Ryuichi Sakamoto avea 71 de ani şi era bolnav de ceva vreme.

994 afișări
Imaginea articolului A murit un câştigător de Oscar

A murit un câştigător de Oscar

Muzicianul japonez Ryuichi Sakamoto a murit la vârsta de 71 de ani, după cum relatează ziarul Yomiuri. În ianuarie 2021, celebrul compozitor anuţase că are cancer de colon, după cel care l-a lovit în gât în ​​2014.

Muzicianul s-a stins din viaţă pe 28 martie, însă anunţul morţii a fost făcut abia astăzi. Înmormântarea a avut deja loc – a informat managerul său – la care au participat doar cei mai apropiaţi membri ai familiei, la cererea acestuia. 

Membru al Yellow Magic Orchestra, un grup care a amestecat muzica electronică japoneză şi j-pop, Sakamoto şi-a început ulterior o carieră solo şi a devenit compozitorul unor coloane sonore cunoscute de filme, precum Furyo, The Last Emperor şi Tea in the Desert.

Născut la Nakano în 1952 şi considerat unul dintre primii experimentatori între muzica etnică orientală şi sunete electronice occidentale, Sakamoto a primit numeroase premii în cariera sa, inclusiv Premiul Academiei, în 1987, pentru coloana sonoră a filmului The Last Emperor.

Fiul lui Kazuki Sakamoto, renumit editor al editurii Kawade Shobo Shinsha, Sakamoto a început să studieze scrierea muzicală la vârsta de 10 ani şi a fost fascinat de Beatles şi de Debussy. Ca elev de liceu la sfârşitul anilor 1960, a participat la demonstraţii studenţeşti. Mai târziu, într-un interviu, a dezvăluit că această experienţă „a fost în centrul a ceea ce sunt eu”.

Preocupat de mediu

În 1978, Sakamoto a format YMO cu Haruomi Hosono şi Yukihiro Takahashi. Muzica lor futuristă techno-pop, care folosea pe deplin sintetizatoarele, era în concordanţă cu vremurile de la sfârşitul anilor 1970, când filmul Close Encounters of the Third Kind şi jocul arcade Space Invaders au devenit succese uriaşe. Este considerat unul dintre pionierii fuziunii dintre muzica etnică orientală şi sunetele electronice occidentale. Discografia sa solo extinsă (care include peste 70 de titluri diferite) acoperă numeroase genuri precum pop, muzică electronică, ambient, bossa nova, muzică mondială şi muzică neoclasică.

Sakamoto a fost, de asemenea, un activist de mediu convins, care a devenit o figură de frunte în mişcarea antinucleară din Japonia, după criza de la Fukushima din 2011. A organizat şi a participat la multe mitinguri, iar în 2012 a organizat un mega-concert antinuclear lângă Tokyo, cu participarea prietenilor săi Kraftwerk, al cărui nume în germană înseamnă „centrală electrică”.

De asemenea, a fondat o organizaţie de conservare a naturii numită More Trees în 2007, care lucrează pentru a promova silvicultură durabilă în Japonia, Filipine şi Indonezia. Sakamoto, care a fost căsătorit şi a divorţat de două ori, este tatăl cântăreţului J-pop Miu Sakamoto, care s-a născut în 1980.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici