Academia de Film Europeană a iniţiat o listă dedicată "Comorilor culturii filmului european"

Academia de Film Europeană (EFA) a iniţiat o listă dedicată "Comorilor culturii filmului european", care va include o serie de locuri de o însemnătate deosebită pentru industria de film din Europa, informează site-ul oficial al instituţiei.

66 afișări
Imaginea articolului Academia de Film Europeană a iniţiat o listă dedicată "Comorilor culturii filmului european"

Academia de Film Europeană a iniţiat o listă dedicată "Comorilor culturii filmului european" (Imagine: Shutterstock)

Intitulată "Treasures of European Film Culture", noua iniţiativă lansată de ESA reprezintă o listă cu locuri de o importanţă simbolică pentru cinematografia europeană, locuri cu valoare istorică, dar care au nevoie să fie conservate şi protejate pentru generaţiile viitoare.

Proiectul este o iniţiativă a trei membri ai EFA - Naum Kleiman, Ulrich Gregor şi Erika Gregor.

Naum Kleiman, istoric de film şi fost director al Muzeului Filmului din Moscova, va primi trofeul Berlinale Camera la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Ulrich şi Erika Gregor sunt cofondatori ai secţiunii Berlinale Forum şi au primit deja acest trofeu la ediţia din 2010. Toţi trei au fost recompensaţi cu EFA Award of Merit în 1993.

Lista "Comorilor culturii filmului european" va fi completată de-a lungul anilor. Primele patru situri incluse pe această listă sunt: Bergmancenter din Insula Fårö (Suedia), Centrul Eisenstein din Moscova (Rusia), Institutul Lumière din Lyon (Franţa) şi Muzeul World of Tonino Guerra din Pennabilli (Italia).

Bergmancenter, situat pe micuţa insulă suedeză Fårö din Marea Baltică, este un muzeu şi centru cultural dedicat vieţii şi realizărilor artistice ale legendarului cineast suedez şi membru fondator al ESA, Ingmar Bergman. Centrul include diverse spaţii expoziţionale, Muzeul Fårö, o cafenea, o bibliotecă, un cinematograf privat cu 64 de locuri şi ateliere de creaţie.

Centrul Eisenstein din Moscova - Pornind de la un mic apartament de pe strada Smolenskaya, unde s-a aflat cabinetul ştiinţific al lui Serghei Mihailovici Eisenstein, administratorii Centrului Eisenstein doresc nu doar să conserve obiectele personale şi biblioteca cineastului sovietic, ci şi să pregătească editarea operelor sale teoretice, să organizeze retrospective cu filmele sale şi expoziţii cu desenele acestuia, să ofere consiliere pentru cercetători, profesori şi studenţi, să ajute traducătorii şi studiourile de montaj de film din străinătate.

Institutul Lumière din Lyon este dedicat promovării şi conservării artei cinematografice. Institutul deţine o bibliotecă, o galerie şi un muzeu care omagiază contribuţia adusă cinematografiei mondiale de Auguste şi Louis Lumière, inventatorii primului aparat de filmat şi părinţii cinematografiei. Centrul include şi o cinematecă şi un muzeu. În fiecare an, în octombrie, Institutul Lumière organizează Festivalul de Film Lumiere în oraşul francez Lyon.

World of Tonino Guerra din Pennabilli, mai mult decât un simplu muzeu, este un loc în care operele legendarului scenarist italian Tonino Guerra (recompensat cu premiul EFA pentru întreaga carieră în 2002) sunt expuse. Este un loc unde acesta a ţinut nenumărate lecturi ale textelor sale, s-a întâlnit cu studenţi şi, graţie arhivelor sale şi unei biblioteci (ce include cărţi, fotografii şi înregistrări video), este şi un spaţiu de studiu şi analiză a operelor cineastului italian şi a contextului în care acestea au fost create.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici