Activităţile publice de la cinema Studio din Capitală, suspendate. Clădirea va primi "bulina roşie"

Conducerea Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) a suspendat activităţile publice de la cinematograful Studio din Bucureşti, în conformitate cu prevederile Legii nr. 282/2015 pentru modificarea şi completarea OG nr. 20/1994 - măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

564 afișări
Imaginea articolului Activităţile publice de la cinema Studio din Capitală, suspendate. Clădirea va primi "bulina roşie"

Activităţile publice de la cinema Studio din Capitală, suspendate. Clădirea va primi "bulina roşie" (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Clădirea în care se află cinematograful Studio se încadrează, prin raport de expertiză tehnică, în clasa I de risc seismic şi prezintă pericol public, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Menţionăm că administratorul principal al acestui cinematograf este Arhiva Naţională de Filme, Uniunea Cineaştilor din România fiind administrator secundar (locatar)", se arată în comunicatul transmis miercuri de conducerea UCIN - Laurenţiu Damian (preşedinte), Sorin Ilieşiu şi Radu Corciova (vicepreşedinţi) şi Lucian Pricop (director executiv).

Conform prevederilor legii, la intrarea în cinematograful Studio va fi montată, într-un loc de maximă vizibilitate, în cel mai scurt timp, "bulina roşie", conţinând textul "Clădire expertizată tehnic încadrată în clasa I de risc seismic".

Uniunea Cineaştilor din România, membră a Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România, va face toate demersurile necesare pentru reluarea activităţilor specifice în cinematograful Studio, cât mai curând posibil.

În plus, conducerea UCIN regretă faptul că este nevoită să rezilieze acordul cu ambasada Republicii Kazahstan pentru găzduirea Festivalului Filmului Kazah, care urma să se deruleze la cinematograful Studio începând de vineri, şi acordul cu Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L.Caragiale", pentru găzduirea, în perioada 2 - 5 decembrie, a celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc "Cinemaiubit", care a fost organizat la cinematograful Studio până în prezent, precum şi acordurile pentru găzduirea altor evenimente culturale.

"Uniunea Cineaştilor a investit în cinematograful Studio fonduri deosebit de mari pentru a-l aduce la standarde europene, astfel încât, în ultimii ani, a reuşit să găzduiască evenimente culturale internaţionale, la nivel corespunzător", mai arată documentul remis MEDIAFAX.

UCIN face apel la Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe să sprijine demararea imediată a lucrărilor de consolidare necesare, din fonduri naţionale şi din fonduri europene, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, cinematograful Studio să redevină spaţiul consacrat celor mai importante manifestări culturale cinematografice din ţara noastră, aşa cum a fost în ultimele decenii.

Uniunea Cineaştilor din România consideră că, în prezent, o parte însemnată din viaţa culturală a Capitalei este paralizată, astfel încât este necesar ca Guvernul României să ia măsuri imediate şi energice pentru revenirea la o viaţă culturală normală.

Cinematograful Studio este înscris în Registrul Cinematografiei, conform Ordinului 601/2002 privind actualizarea Clasificării Activităţilor din Economia Naţionala şi a primit codul CAEN 9213. Calitatea ecranului, sunetul Dolby, aerul condiţionat, starea de confort şi altele, concurează la situarea acestuia în categoria I a sălilor de cinematograf din Bucureşti, potrivit site-ului ucin.ro.

În plus, ţinuta elevată a repertoriului şi performanţele tehnice ale spectacolului au impus Cinema Studio între primele trei săli ale ţării.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora. Legea modifică Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, şi a fost iniţiată de senatorii PSD Darius Vâlcov şi Mihai Fifor în anul 2014. Iniţial, legea prevedea doar sancţiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spaţii, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă şi respectiva interdicţie.

Astfel, legea prevede interzicerea organizării şi desfăşurării de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile "care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente".

Spaţiile la care face trimitere legea sunt publice, cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, respectiv "spaţiile realizate în scopul desfăşurării de activităţi care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţii pentru comerţ, structuri turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, indiferent dacă aceste spaţii sunt rezultatul concepţiei iniţiale a construcţiei ori, după caz, al unor amenajări ulterioare".

Legea a fost adoptată în Parlament pe 10 octombrie, trimisă preşedintelui Klaus Iohannis la promulgare şi publicată în Monitorul Oficial nr. 806 din 19 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici