Actriţa Dina Cocea a fost înmormântată cu onoruri militare

Actriţa Dina Cocea, care a murit luni, la vârsta de 96 de ani, în urma unui stop cardiac, a fost înmormântată cu onoruri militare, joi, la Cimitirul Bellu, în cadrul unei ceremonii la care au participat câteva zeci de persoane.

602 afișări
Imaginea articolului Actriţa Dina Cocea a fost înmormântată cu onoruri militare

Un ultim omagiu, adus actriţei Dina Cocea

Dina Cocea a primit, în 2002, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler.

Actriţa a fost înmormântată în cavoul familiei.

Lângă mormânt au fost aşezate câteva zeci de coroane, trimise de persoane publice, precum Adrian Năstase, dar şi de instituţii, ca Uniunea Teatrală din România, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Trupul neînsufleţit al actriţei a fost depus, joi dimineaţă, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), pe un piedestal înconjurat de aproximativ zece coroane de flori, unde câteva zeci de admiratori, printre care s-au numărat Ion Iliescu, Gheorghe Dinică, Ion Caramitru, Sanda Manu, Mihai Dinvale, Irina Petrescu, Marin Moraru, Ion Lucian şi directorul adjunct al TNB, Ilinca Tomoroveanu, i-au adus un ultim omagiu.

Un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a actriţei, după care sicriul cu trupul neînsufleţit al acesteia a părăsit Teatrul Naţional, în jurul orei 14.30, în aplauzele celor prezenţi.

"Noi, la teatru, învăţăm că tragedia se termină întotdeauna cu un sentiment de înălţare", a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, în cadrul unui discurs ţinut după slujba religioasă oficiată în memoria Dinei Cocea.

"Tragedia de care vorbesc este plecarea dintre noi a unei foarte mari personalităţi, care acoperă o existenţă artistică de neimaginat", a precizat acesta.

"Două secole se îngemănează într-o fiinţă cu atât de mare expertiză umană (...). Dina Cocea acoperă momentele dramatice ale devenirii României", a spus Caramitru, subliniind că actriţa, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, a avut curajul de a înfiinţa un teatru, numit Teatrul Nostru.

Citeşte mai multe despre ultimul omagiu adus actriţei Dina Cocea.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici