Alexandru Darie: Liviu Ciulei a format teatrul românesc aşa cum îl ştim astăzi

Regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX că Liviu Ciulei a creat stilul acestei instituţii, dar a şi format, prin drumul pe care l-a deschis, teatrul românesc aşa cum este cunoscut în prezent.

233 afișări
Imaginea articolului Alexandru Darie: Liviu Ciulei a format teatrul românesc aşa cum îl ştim astăzi

Alexandru Darie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Pentru noi, este o pierdere îngrozitoare, nu numai pentru că (Liviu Ciulei, n.r.) este şi va rămâne director onorific, dar este creatorul acestui teatru, a creat stilul Teatrului Bulandra", a spus Darie.

"El a format, prin drumul pe care l-a deschis, teatrul românesc aşa cum îl ştim astăzi", a mai spus regizorul.

Alexandru Darie a mai menţionat că, dintotdeauna, de fiecare dată când a stat de vorbă cu Liviu Ciulei, a învăţat ceva de la acesta, atât ca regizor, cât şi ca director de teatru.

"Sunt convins că spiritul lui Liviu Ciulei va rămâne pentru totdeauna cu noi la Teatrul Bulandra", a mai spus Darie.

Regizorul Liviu Ciulei a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 88 de ani, în Germania.

Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în "Visul unei nopţi de vară" la Teatrul Odeon din Capitală. Ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucureşti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash.

Cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor, aceste producţii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distincţii prestigioase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici