Alexandru Sassu: Este o responsabilitate a clasei politice să susţină media românească

Televiziunea Publică şi-a făcut un "scenariu pesimist" pentru 2009, din cauza unui buget redus cu 28,2 milioane de lei faţă de anul trecut şi a crizei economice, după ce SRTv a încheiat anul 2008 "pe minus", a declarat într-un interviu MEDIAFAX Alexandru Sassu, preşedintele-director general al TVR.

119 afișări
Imaginea articolului Alexandru Sassu: Este o responsabilitate a clasei politice să susţină media românească

Alexandru Sassu: Este o responsabilitate a clasei politice să susţină media românească (Imagine: Mediafax Foto)

Rep.: Credeţi că vor fi înţelese toate aceste lucruri în Parlament, vor fi receptivi parlamentarii la votul raportului?

A.S: Nu ştiu. Ceea ce pot să spun, este că sunt lucruri obiective. Dincolo de asta putem discuta multe. Dar astea sunt lucruri obiective, cheltuielile care sunt atât de mari încât practic îţi lasă prea puţini bani să faci altceva. Orice încercare de a face ceva în zona de programe înseamnă fie să intri într-o zonă de deficit, fie să nu faci. Este cvasi-imposibil, ar fi însemnat nu numai să nu facem producţie, dar pur şi simplu acelea pe care le facem să aibă aceeaşi imagine veche şi prăfuită. Aş vrea să spun, dincolo de asta, că Televiziunea Publică, datorită obligaţiilor pe care le are prin lege şi prin misiunea ei, are săptămânal în jur de 100 de producţii noi (...) O televiziune privată nu trece de 10-15 producţii pe săptămână noi, în cel mai bun caz. În afară de asta, în anul 2008, ca şi în anul 2007, am avut două campanii electorale, care au însemnat două luni de renunţare pur şi simplu la prime time. Toate campaniile au fost în prime time, pe toate canalele, inclusiv pe canalele regionale. A fost referendumul, care iarăşi a costat destul de mult, a fost Summitul NATO, care pentru noi a fost o pierdere imensă (...) Pierderea a fost că noi, ca parteneri oficiali ai NATO, a trebuit să ducem toată tehnica noastră la Palatul Parlamentului şi în toate punctele în care se întâmpla ceva şi să dăm tot semnalul gratuit la toată lumea. Asta a însemnat 500-600 de oameni blocaţi şi toată tehnica blocate timp de aproape trei săptămâni, ceea ce ne-a blocat orice tip de acţiune făcută sau orice alt proiect gândit pentru televiziune. Toate acestea împreună fac aproape cinci luni, aproape jumătate de an în care practic am renunţat la audienţă în favoarea misiunii publice. Este o chestiune pe care nimeni nu o ia în considerare.

Rep.: Cu toate acestea mai mulţi membri ai CNA s-au plâns în campania pentru alegerile parlamentare că TVR nu ar fi difuzat ştiri electorale, folosind doar materialele partidelor.

A.S.: A fost un singur membru al CNA care a spus chestia asta şi am să vă spun că, în principiu, era imposibil. E un lucru pe care Televiziunea Publică îl face dintotdeauna. Este cvasi-imposibil să trimiţi în campania electorală, lângă toate partidele, lângă toţi candidaţii - gândiţi-vă că au fost alegeri locale şi alegeri uninominale, ar fi trebuit să ne ducem în fiecare colegiu, sunt peste 400 de colegii, cum să facem lucrul ăsta? - şi atunci alegerea a fost, şi nu este ceva nou, să mergem pe materialele lor în buletinele informative. Era vorba doar de buletinele informative şi lucrul ăsta mi se pare normal. Era şi responsabilitatea lor, erau materialele lor. Dincolo de asta, dacă au fost alte tipuri de ştiri, da, ne-am dus. Dar ca să trimitem 400-500 de echipe cel puţin (...) este imposibil.

Rep.: Se vorbeşte despre mai multe discuţii între PSD şi PDL privind conducerea TVR. Ştiţi de existenţa unei înţelegeri politice?

A.S.: A fost răspunsul public al domnului Geoană (Mircea Geoană, preşedintele PSD, n.r.) ieri (marţi, 24 martie, n.r.). Eu nu vreau să comentez mai mult de atât. Atâta vreme cât preşedintele unuia din partide neagă, eu ce să spun mai mult? A ieşit şi a spus public că nu există aşa o discuţie. Eu ce să spun, dacă una din părţi spune că nu există?

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici