Alexandru Solomon are, luna aceasta, "Mână liberă..." la Institutul Francez

Instititul Francez din Bucureşti (IFB) continuă, în ianuarie, programul cinematografic dedicat regizorilor români "Carte blanche a ..." / "Mână liberă lui...", prezentând documentarul "Război pe calea undelor", al regizorului Alexandru Solomon, dar şi alte două filme care l-au inspirat pe acesta.

1 afișare
Imaginea articolului Alexandru Solomon are, luna aceasta, "Mână liberă..." la Institutul Francez

Alexandru Solomon are, luna aceasta, "Mână liberă..." la Institutul Francez

Potrivit IFB, în formula cunoscută a programului "Carte Blanche a...", regizorul trebuie să-şi prezinte ultimul film şi apoi să propună publicului alte filme din cinematografia franceză - unul din repertoriul clasic, celălalt, mai recent - care l-au marcat atât din punct de vedere profesional, cât şi în calitate de cinefil.

Astfel, cele două filme alese de Alexandru Solomon sunt "Apparatchiks et Businessmen", de Stan Neumann, şi "Les glaneurs et la glaneuse", de Agnes Varda.

Conform reprezentanţilor Institutului Francez, în perioada 18-28 ianuarie, vor fi organizate "Săptămânile franco-române ale documentarului", care integrează iniţiativa "Carte Blanche a...", fiind o combinaţie de două evenimente, profitând astfel de prezenţa lui Solomon în program.

În cadrul "Săptămânilor franco-române ale documentarului" vor mai fi proiectate, pe lângă documentarul lui Solomon şi filmele alese de acesta, documentarele "Clara B.", de Alexandru Solomon şi Corine Ibram, "Bunica", de Elke Groen şi Ina Ivănceanu, şi "Stella", de Vanina Vignal.

De asemenea, în perioada 29-31 ianuarie, Institutul a pregătit o secţiune dedicată lui Jean Rouch, prezentând şase filme ale celebrului cineast şi etnograf francez.

"Război pe calea undelor" este un film despre Radio Europa Liberă în anii '70-'80. Filmul a fost realizat pe baza unor interviuri cu foştii jurnalişti ai Radio Europa Liberă, cum ar fi Emil Hurezeanu, Monica Lovinescu, Ioana Măgură Bernard, Şerban Orescu, Nestor Ratesh, Neculai-Constantin Munteanu şi Andrei Voiculescu, dar şi cu oameni care, la acea vreme, erau ascultători ai radioului din Munchen, şi cu foşti membri de partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici