Alexandru Tomescu, în concert la Sala Radio din Bucureşti

Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români ai momentului, concertează, vineri, la Sala Radio din Bucureşti, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta lui Radu Popa.

51 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tomescu, în concert la Sala Radio din Bucureşti

Alexandru Tomescu, în concert la Sala Radio din Bucureşti (Imagine: Valentina Sarosi/Mediafax Foto)

Potrivit organizatorilor evenimentului, programul va cuprinde:

"Rain-Music, pentru taragot si orchestra (p.a.a.)" de Dan Dediu,

"Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră de C. Saint Saëns",

"Poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss" şi

uvertura operei "Tannhäuser" de Richard Wagner.

Remarcat ca dirijor prin talentul, maniera energică, elocvenţa, meticulozitatea şi soliditatea cunoştinţelor, Radu Popa este cunoscut ca un artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă.

Concertul de debut (1993) la pupitrul Orchestrei Filarmonicii "Oltenia" din Craiova a fost urmat de apariţii cu Orchestra de Cameră Radio şi numeroase alte invitaţii pentru concerte la Arad, Bacău, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara.

Din 2007, el activează ca dirijor permanent al Filarmonicii "Banatul" din Timişoara. Momente marcante în evoluţia carierei sale au fost concertele din Festivalul Internaţional "George Enescu", cu orchestrele filarmonicilor "Transilvania" din Cluj-Napoca (2007) şi "Banatul" Timişoara (2009) .

Lucrările compozitorului Dan Dediu sunt cântate în toată lumea şi acoperă spaţiul divers al tuturor genurilor muzicale.

Creaţia compozitorului însumează 107 opusuri: patru simfonii, alte piese simfonice ("Ornaments", "Motto-Studien", "Tabula Angelorum", "Narcotic Spaces", "Hyperkardia", "Mantrana", "Frenesia", "Verva", "Grana"), concerte (pentru saxofon, violă, vioară), corale, numeroase creaţii camerale în diverse componente (printre care trei cvartete de coarde, patru sonate pentru pian, lieduri, duouri, triouri, octete etc.), muzică electronică, de balet şi operele "Post-Ficţiunea", "Münchhausen", "Eva".

Despre lucrarea prezentată în concertul de vineri, compozitorul declară: "«Rain Music - Haendel in Macondo» a fost scrisă la solicitarea Radiodifuziunii Române pentru anul «Haendel» 2009. Am scris această piesă pentru taragot şi orchestra mare, plus sunete preînregistrate. Am pornit de la un fragment din «Muzica apelor» de Haendel, un menuet la trei voci, care a constituit tema propriu zisă a omagiului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici