Alvis Hermanis: Mă consider un musafir în secolul al XXI-lea

Alvis Hermanis, al cărui spectacol, "Sunetul tăcerii", a deschis Festivalul Naţional de Teatru (1-10 noiembrie), sâmbătă, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe, că se simte atras de secolul XX, în ceea ce priveşte crearea spectacolelor sale, în timp ce în secolul XXI el este "un musafir".

34 afișări
Imaginea articolului Alvis Hermanis: Mă consider un musafir în secolul al XXI-lea

Alvis Hermanis: Mă consider un musafir în secolul al XXI-lea

"Sunetul tăcerii/ The Sound of Silence", în regia lui Alvis Hermanis, pe o muzică de Simon and Garfunkel, spectacolul care a deschis Festivalul Naţional de Teatru, a mai fost prezentat, în iunie, la Festivalul de la Napoli, în august, la Festivalul de Teatru de la Helsinki, şi va mai avea o reprezentaţie la Sala Mare a Teatrului Naţional, luni.

Titlul spectacolului este şi cel unuia dintre cele mai cunoscute hituri semnate de Simon and Garfunkel, cei care, potrivit lui Hermanis, au reprezentat, în anii '60, "utopia absolută".

Regizorul Alvis Hermanis s-a întâlnit cu publicul festivalului, studenţii şi cu oamenii de teatru luni, la sediul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

La întâlnirea la care au luat parte câteva zeci de persoane au mai fost prezente directorul artistic al festivalului, Cristina Modreanu, şi actriţa Ozana Oancea.

Alvis Hermanis s-a născut în 1965, la Riga, şi este considerat cel mai important regizor al generaţiei sale în teatrul european.

Din 1997, Hermanis este regizor la Teatrul Nou din Riga, o companie cu repertoriu contemporan, ale cărei producţii au ca punct comun orientarea către munca actorului şi care arată o precizie scrupuloasă în alegerea formei şi a vocabularului teatral.

Format ca actor la Conservatorul de Stat din Letonia, Alvis Hermanis şi-a început cariera de regizor în 1990.

Primele sale spectacole, "Marchizul de Sade", după Yukio Mishima, "Portretul lui Dorian Gray", după Oscar Wilde, şi "Foc şi noapte", după Rainis, au deţinut statutul de "cea mai bună producţie a anului" şi au avut un debut spectaculos pe scenele europene, dar şi turnee în Canada şi Statele Unite.

În aprilie 2007, regizorul Alvis Hermanis a primit prestigiosul Premiu "Europa - Noi realităţi teatrale".

Tot în deschiderea Festivalului Naţional de Teatru, alături de spectacolul lui Hermanis, cei care au luat parte la eveniment au putut admira, în holul Teatrului Naţional, şi o expoziţie de afişe, printre care s-au numărat cele ale spectacolelor "Elisaveta Bam", "Titus Andronicus", "Jocul Ielelor", "Ionesco - Cinci piese scurte" şi "Revizorul".

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici