Dogman, de Luc Besson, deschide TIFF. Când va avea loc proiecţia

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se deschide cu filmul Dogman al legendarului regizor Luc Besson, proiectat pentru prima dată în România.

148 afișări
Imaginea articolului Dogman, de Luc Besson, deschide TIFF. Când va avea loc proiecţia

Dogman, de Luc Besson, deschide TIFF. Când va avea loc proiecţia

Mii de spectatori aşteptaţi la Gala de Deschidere a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Vineri, 14 iunie, de la ora 20.45, pe marele ecran din Piaţa Unirii va fi proiectat pentru prima dată în România filmul Dogman (Franţa, 2023), al legendarului regizor Luc Besson.

Dogman, prezentat în premieră în competiţia festivalului de la Veneţia, este construit ca un puzzle care recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cuşca câinilor de luptă pe care îi antrena. În loc să-l sfâşie, aceştia au devenit familia lui. Ani mai târziu, Doug dă spargeri în apartamentele unor oameni bogaţi, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numeşte „copiii lui” şi performează într-un club de cabaret. După cum spune un critic de la The New York Times, „este o poveste ciudat de minunată despre rezilienţă şi răzbunare”.

Considerat cel mai hollywoodian dintre regizorii francezi, Luc Besson şi-a început cariera în anii ‘80 şi a câştigat rapid popularitatea cu Subway, The Big Blue (proiectat în închiderea celei de-a 17-a ediţii TIFF, cu ocazia a 30 de ani de la premieră) sau La Femme Nikita. Spre deosebire de precursorii săi din Noul Val Francez, Besson s-a lăudat întotdeauna că nu a terminat o facultate de profil şi nici nu a pornit cu o cultură cinematografică bogată, ci a învăţat cum se face un film din mers, pe platou.

Cinematograful comercial european nu a mai arătat niciodată la fel după apariţia unor filme ca Léon: The Professional, care a lansat cariera lui Natalie Portman, sau The Fifth Element, a cărui distribuţie a adunat staruri mondiale ca Bruce Willis, Milla Jovovich sau Gary Oldman. De la thrillere la filme biografice (Joan of Arc) sau SF-uri, Luc Besson nu s-a dat în lături de la nimic, dar asta nu înseamnă că a pus succesul comercial mai presus de orice. „Dacă acţiunea nu are suflet sau un scop, nu mă interesează. Dacă e doar acţiune de dragul acţiunii, o savurez ca pe un cheeseburger. Îl mănânci, după care ţi-e foame din nou”, declara regizorul într-un interviu.

Doug, protagonistul din Dogman, este cel mai recent dintr-o lungă serie de personaje memorabile create de Luc Besson şi e senzaţional jucat de Caleb Landry Jones, cunoscut pentru filme ca The Florida Project (r. Sean Baker), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (r. Martin McDonagh) sau Nitram (r. Justin Kurzel), pentru care a fost premiat în 2021 la Cannes. „O interpretare captivantă şi cameleonică din partea lui Caleb Landry Jones, care reuşeşte să fie emoţionantă şi uşor înspăimântătoare în acelaşi timp”, au spus cei de la The Hollywood Reporter despre rolul pe care îl face în Dogman.

În 2006, Luc Besson a declarat că va regiza doar zece lungmetraje, după care se va opri.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc la Cluj-Napoca, în perioada 14 – 24 iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici