LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 816. Zelenski: „Partenerii noştri se tem că Rusia va pierde acest război” / Ucraina acuză şeful FSB-ului rus şi oficialii de top pentru violenţele din timpul EuroMaidanului

  • Statul Major General: Rusia a pierdut 492.290 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Zelenski solicită un plan de acţiune în trei puncte la viitorul summit pentru pace.
  • Zelenski: „Partenerii noştri se tem că Rusia va pierde acest război”.
  • Ucraina acuză şeful FSB-ului rus şi oficialii de top pentru violenţele din timpul EuroMaidanului.
Urmărește
3673 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 816. Zelenski: „Partenerii noştri se tem că Rusia va pierde acest război” / Ucraina acuză şeful FSB-ului rus şi oficialii de top pentru violenţele din timpul EuroMaidanului

Războiul din Ucraina, ziua 816. Zelenski: „Partenerii noştri se tem că Rusia va pierde acest război” / Ucraina acuză şeful FSB-ului rus şi oficialii de top pentru violenţele din timpul EuroMaidanului

UPDATE Lucrători din sectorul energetic vizaţi de o dronă rusească Lancet în timpul unor reparaţii în regiunea Doneţk; nu s-au înregistrat victime

Atacul are loc în contextul în care Rusia continuă să vizeze infrastructura energetică a Ucrainei cu diferite tipuri de arme în întreaga ţară.

UPDATE Atac rusesc la nord de Harkov: 4 morţi şi 15 răniţi 

Atacul a avut loc în Mala Danylivka, la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de Vovchansk, o localitate intens disputată, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

UPDATE Marina ucraineană afirmă că a distrus în cursul nopţii nava rusească de dragare a minelor marine Kovrovets

Raportul infirmă afirmaţiile anterioare ale Moscovei potrivit cărora ar fi respins toate loviturile asupra Crimeei ocupate în cursul nopţii.

UPDATE Moscova susţine că a respins "încercările" Kievului de a lovi Crimeea ocupată, la graniţa cu regiunile ruseşti

Moscova susţine că a doborât nouă rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA, şi o dronă deasupra Crimeei.

UPDATE Noapte agitată în Ucraina. Ucrainenii susţin că au doborât zeci de drone lansate de ruşi

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 492.290 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat pe 19 mai că Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina de la începutul invaziei sale din 24 februarie 2022. Numărul total se ridică la 492.290 de trupe, inclusiv 1.210 de victime înregistrate în ultima zi. În plus, Rusia a pierdut echipamente militare semnificative, inclusiv tancuri, vehicule blindate, sisteme de artilerie, aeronave şi nave navale, conform raportului Forţelor Armate Ucrainene.

UPDATE Următorul summit Ramstein va avea loc la 20 mai

Următorul summit în format Ramstein al Grupului de contact pentru apărare din Ucraina (UDCG) va avea loc la 20 mai.

UPDATE Zelenski solicită un plan de acţiune în trei puncte la viitorul summit pentru pace

 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că anticipează că viitorul summit de pace din Elveţia va produce un plan de acţiune care să abordeze trei domenii-cheie: libera navigaţie pentru a proteja infrastructura portuară, securitatea alimentară globală şi dezvoltarea economică a Ucrainei.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Sumy au rănit o persoană

Forţele ruseşti au atacat zece zone de frontieră şi aşezări din regiunea Sumy pe 18 mai, trăgând de 46 de ori şi provocând cel puţin 284 de explozii, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy.

UPDATE Media: Camionagii blochează pentru scurt timp autostrada Kiev-Odesa din cauza legii mobilizării

Olena Berezhna, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Naţionale, a declarat pentru Suspilne că drumarii s-au adunat în oblasturile Kyrovohrad şi Odesa. Mai târziu în cursul zilei, Suspilne a raportat că traficul pe autostrada Kiev-Odesa a fost restabilit.

UPDATE Brigada 110 din Ucraina doboară 4 avioane ruseşti în 2 săptămâni

Avioanele Su-25 ajută Rusia să desfăşoare atacuri intense în mai multe secţiuni ale frontului de est.

UPDATE Zelenski: Ucraina respinge asaltul rusesc asupra oraşului Chasiv Yar, Rusia pierde trupe lângă Harkov

Chasiv Yar, un oraş în mare parte distrus, a fost văzut ca următoarea ţintă a Rusiei după căderea Bahmutului, în timp ce al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov, este, de asemenea, o ţintă majoră pentru Rusia.

UPDATE Zelenski: „Partenerii noştri se tem că Rusia va pierde acest război”

Preşedintele Volodimir Zelenski consideră că partenerii Ucrainei „se tem ca Rusia să piardă războiul” şi ar dori ca Kiev-ul „să câştige într-un mod în care Rusia să nu piardă”, a spus Zelenski într-o întâlnire cu jurnalişti la care a participat şi Kyiv Independent.

UPDATE Autorităţi: Atacurile ruseşti asupra regiunii Herson ucid 2 persoane şi rănesc 1

Atacurile ruseşti asupra satelor Tiahynka şi Stanislav din regiunea Herson au ucis două persoane şi au rănit alta, au raportat autorităţile regionale pe 18 mai.

UPDATE Procuratura: 2 persoane ucise şi 2 rănite în urma unui atac rusesc în regiunea Harkov

Două persoane au fost ucise şi alte două au fost rănite când o maşină cu civili care încercau să evacueze din Vovchansk, în regiunea Harkov, a fost atacată de forţele ruse, a raportat Procuratura Generală pe 18 mai.

UPDATE Autorităţi: Atac rusesc asupra Harkovului răneşte 5 persoane, inclusiv 2 copii

Forţele ruse au lovit o zonă rezidenţială din oraşul Harkov în după-amiaza zilei de 18 mai, rănind cel puţin cinci persoane, inclusiv doi copii, au raportat oficialii locali.

Ucraina acuză şeful FSB-ului rus şi oficialii de top pentru violenţele din timpul EuroMaidanului

Biroul de Stat de Investigaţii din Ucraina a anunţat pe 18 mai că Alexander Bortnikov, şeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), împreună cu alţi 20 de oficiali de top din serviciile speciale ruse, au fost acuzaţi de orchestrarea şi asistarea în suprimarea violentă a protestelor EuroMaidan, scrie Kyiv Independent. Revoluţia EuroMaidan a început în noiembrie 2013, declanşată de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, ceea ce a dus la proteste masive în piaţa centrală din Kiev.

În timpul protestelor, forţele de ordine ucrainene, în special poliţia de intervenţie Berkut, au folosit violenţă extremă, rezultând în peste 100 de decese. La începutul acestui an, Procuratura Generală a Ucrainei a confirmat că violenţele au fost dirijate de autorităţile ucrainene sub îndrumarea Rusiei.

Bortnikov este acuzat de organizarea trădării, incitarea la ură naţională şi obstrucţionarea protestelor. El a dezvoltat presupus un plan pentru a menţine regimul lui Ianukovici şi a facilita anexarea eventuală a teritoriului ucrainean de către Rusia sub pretextul unui "conflict civil."

După revoluţie, Rusia a anexat ilegal Crimeea şi a susţinut militanţi în regiunea Donbas. FSB-ul avea ca scop prevenirea integrării europene a Ucrainei şi aderării acesteia la NATO, considerând aceste aspecte drept ameninţări la ambiţiile Rusiei de a reintegra fostele republici sovietice. Biroul a dezvăluit că oficialii ruşi au vizitat Ucraina înainte de proteste pentru a instrui forţele de ordine în utilizarea forţei excesive pentru a suprima demonstraţiile, demonstrând implicarea premeditată a Rusiei în violenţele de la EuroMaidan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici