AMP: Summitul NATO, evenimentul cu cele mai grave încălcări ale dreptului la liberă exprimare în 2008

Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat, joi, într-o conferinţă de presă, Raportul privind libertatea presei în România în 2008, apreciind că summitul NATO a fost evenimentul la care s-au înregistrat cele mai grave încălcări ale dreptului la liberă exprimare.

40 afișări
Imaginea articolului AMP: Summitul NATO, evenimentul cu cele mai grave încălcări ale dreptului la liberă exprimare în 2008

Summitul NATO, evenimentul cu cele mai grave încălcări ale dreptului la liberă exprimare (Imagine: Mediafax Foto)

La capitolul "Agresiuni", AMP arată că, în 2008, în numeroase cazuri, reprezentanţii forţelor de ordine asistă pasiv la agresiunile comise împotriva jurnaliştilor, observând, de asemenea, o lipsă de preocupare în rezolvarea dosarelor în care sunt cercetate fapte de agresiune asupra acestora.

Ca recomandări, raportul indică faptul că reprezentanţii forţelor de ordine trebuie să asigure protecţia jurnaliştilor care îndeplinesc funcţia de informare a publicului şi cere o diseminare a concluziilor anchetelor Poliţiei şi a soluţiilor date de Parchet, judecătorii, tribunale etc., fapt ce poate avea rolul pozitiv de a diminua numărul agresiunilor asupra ziariştilor.

De asemenea, AMP recomandă jurnaliştilor să se marcheze cu vestă şi legitimaţie de presă atunci când se află pe teren în zone cu posibilitate de conflict, dar şi să se abţină să hărţuiască persoanele publice şi cetăţeni obişnuiţi atunci când informaţiile căutate nu sunt de interes public.

La capitolul "Ameninţări şi insulte", raportul subliniază că ameninţările de orice fel la adresa presei sunt inacceptabile, mai ales atunci când vin din partea reprezentanţilor autorităţilor, a politicienilor sau a altor persoane publice, dar şi că instituţiile publice sau autorităţile ale căror angajaţi ameninţă jurnalişti trebuie să se delimiteze şi să condamne astfel de comportamente.

De asemenea, AMP spune că instituţiile media au datoria să se implice activ în protejarea jurnaliştilor, să le asigure pregătirea relevantă pentru a relata în cazuri care implică investigaţii ale lumii interlope sau deplasări în zone de conflict şi să păstreze legătura cu organizaţii naţionale şi internaţionale care se ocupă cu protecţia jurnaliştilor.

Capitolul "Presiuni ale autorităţilor. Presiuni politice şi economice" marchează faptul că, în 2008, autorităţile au comis abuzuri fără precedent pe durata summitului NATO, dar şi faptul că CNA îşi depăşeşte atribuţiile prin invocarea în deciziile luate a unor judecăţi de valoare vag definite de lege, cu scopul cenzurării unor spoturi publicitare sau electorale.

Totodată, AMP observă că, în cazul postului public de televiziune - TVR - continuă presiunile politice. Pe de altă parte, raportul arată că, anul trecut, unii clienţi publicitari au continuat să ameninţe instituţiile media cu retragerea publicităţii ca urmare a unor nemulţumiri legate de politica editorială şi remarcă faptul că distribuţia publicaţiilor tipărite este încă un segment vulnerabil actelor de cenzură.

Ca recomandări la acest capitol, AMP arată că politicienii şi autorităţile au obligaţia să nu comită acte care limitează libertatea de expresie. Mediile publice trebuie să fie protejate de orice influenţă editorială venită din zona politică, iar instituţiile media au obligaţia primordială de a proteja libertatea de exprimare şi pe cea de informare, chiar şi atunci când acestea pot dăuna intereselor comerciale.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici