Anamaria Marinca, elogiată în presa britanică

Anamaria Marinca este elogiată în presa britanică pentru rolurile dificile pe care şi le alege, înaintea premierei spectacolului "4:48 Psychosis", de Sarah Kane, pe 21 iulie, la Londra, un one - woman show în care actriţa o interpretează pe autoarea piesei, internată într-un spital de boli mintale.

463 afișări
Imaginea articolului Anamaria Marinca, elogiată în presa britanică

Anamaria Marinca, elogiată în presa britanică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul The Independent, care a realizat un portret al actriţei de origine română, stabilită din 2004 la Londra, titrează "Trafic de fiinţe umane, avort, psihoză - toate într-o zi de muncă grea", amintind de rolurile Anamariei Marinca din "Sex Traffic" şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Anamaria Marinca urmează să evolueze pe scena londoneză, din 21 iulie, la teatrul Young Vic, în spectacolul "4:48 Psychosis", de Sarah Kane, pus în scenă de regizorul francez Christian Benedetti. Marinca o interpretează pe autoare, care, internată într-un spital de psihiatrie, se trezea în fiecare dimineaţă la ora 4.48 şi, până la ora 6.00 când veneau asistentele să-i administreze sedative, scria.

"Cu cât mai dificil, cu atât mai bine. Dacă joc un rol în care nu întâlnesc întrebări, le creez", declară Marinca în The Independent.

"Cred că actorul este un fel de atlet al sufletului - trebuie să te antrenezi să sari în altă realitate", mai spune actriţa, adăugând că, atunci când lucrează la un rol, îl are în minte în toate momentele cotidiene, când face duş sau se plimbă cu bicicleta.

Mai puţin confortabil pentru ea este atunci când lumea îi atribuie "o autoritate bizară", pe seama rolului jucat. "A fost un miracol că am putut spune povestea din «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», dar cât am promovat filmul, lumea mă întreba ce cred eu despre avort. Cine sunt eu să ofer soluţii? Treaba mea este să dau naştere la întrebări?", mai spune Marinca.

De cealaltă parte, un reporter The Telegraph care i-a luat un interviu actriţei s-a arătat surprins de cât de zâmbitoare este Marinca în viaţa reală. "Sunt mai cameleonică în viaţa reală decât pe scenă", spune ea.

"Nu caut eu aceste proiecte extreme, ele se întâmplă", spune Anamaria Marinca. "Există o parte întunecată în mine, dar nu mai mult decât în oricine altcineva. Şi uneori vreau să o înfrunt", mai arată ea.

Despre "4.48 Psychosis", ultima piesă scrisă de Sarah Kane, care s-a sinucis la 28 de ani, Marinca spune că, din punctul ei de vedere, nu este doar o scrisoare de adio, aşa cum consideră mulţi critici.

Momentul întunecat din timpul nopţii, la ora 4.48, este, în mod paradoxal, unul de luciditate pentru autoare, remarcă actriţa. "Nu este vorba numai despre o boală personală, ci este o metaforă legată de îmbolnăvirea omenirii", spune Marinca.

Plină de umor negru, piesa "4:48 Psychosis" este o explorare a pierderii controlului asupra propriei vieţi, alternând între realitate şi fantastic, între visare şi conştienţă. Personajul interpretat de Anamaria Marinca vorbeşte despre capacitatea oamenilor de a iubi şi a stabili legături, caracteristici ce pot fi regăsite în întreaga operă a autoarei, care s-a sinucis la 28 de ani, după ce a scris cinci piese care au uimit lumea teatrală.

După moartea sa, în 1999, Sarah Kane a devenit unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din lume.

Anamaria Marinca are cu siguranţă antrenamentul necesar pentru rolurile dificile, apreciază The Telegraph, amintind că aceasta a studiat la Universitatea de Artă "George Enescu", din oraşul ei natal, Iaşi, unde cel mai important profesor de actorie i-a fost tatăl, Gheorghe Marinca.

"La vârsta la care copiii, de regulă, pleacă de acasă, eu m-am apropiat mai mult de tata şi am ajuns să îl cunosc ca artist. Este eroul meu", a spus Marinca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici