Animaţia "Crulic" şi scurtmetrajul "Aşteptând zorile", premiate la Festivalul de la Cottbus

Filmul de animaţie "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, şi scurtmetrajul "Aşteptând zorile", de Mihai Sofronea, au fost premiate sâmbătă, la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus, Germania, informează un comunicat.

298 afișări
Imaginea articolului Animaţia "Crulic" şi scurtmetrajul "Aşteptând zorile", premiate la Festivalul de la Cottbus

Animaţia "Crulic" şi scurtmetrajul "Aşteptând zorile", premiate la Festivalul de la Cottbus

Ceremonia de decernare a premiilor Festivalului de la Cottbus, desfăşurat între 1 şi 6 noiembrie, a avut loc sâmbătă seară, producţiile româneşti obţinând trei distincţii.

Coproducţia România-Polonia "Crulic", de Anca Damian, a fost recompensată atât cu menţiunea specială a juriului competiţiei de lungmetraj, cât şi cu premiul juriului ecumenic. Menţiunea specială a juriului internaţional a fost acordată regizoarei Anca Damian, care cu ajutorul unor tehnici de animaţie diversificate relatează o poveste bazată pe fapte reale. Şi juriul ecumenic al festivalului s-a arătat impresionat şi a premiat modul inovativ prin care li se acordă dreptul la replică celor ce nu mai sunt.

Scris, regizat şi produs de Anca Damian, narat de Vlad Ivanov ("Poliţist, adjectiv", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", "Principii de viaţă") şi Jamie Sives ("Înfruntarea titanilor/ Clash of the Titans", "Triaj/ Triage"), filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în 2008 în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea sa, după ce a făcut grevei foamei.

Primul lungmetraj de animaţie românesc din ultimii 20 de ani, "Crulic" a fost prezentat în festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care cel de la Locarno - unde a câştigat o menţiune specială -, ca şi ulterior la Varşovia, dar şi la Londra, Namur, Telluride şi Pusan.

"Aşteptând zorile", în regia lui Mihai Sofronea, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cottbus, a câştigat premiul competiţiei de scurtmetraj.

Filmul spune povestea unui cuplu în prag de ruptură. Ana îl iubeşte pe Radu, dar s-a îndrăgostit de altcineva. Cele două personaje sunt interpretate de actorii Elena Popa şi Adrian Văncică. Imaginea este semnată Toni Cartu, scenografia Cezara Armasu, montajul Doina Zavadschi şi sunetul de Marius Obretin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici