Antena 1, somată pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie a lui Cristian Cioacă

CNA a somat public postul Antena 1 pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct", care, în perioada 17 - 24 februarie, a difuzat informaţii despre cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu, afirmându-se că a fost ucisă şi încălcându-se prezumţia de nevinovăţie a soţului avocatei, Cristian Cioacă.

197 afişări
Imaginea articolului Antena 1, somată pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie a lui Cristian Cioacă

Antena 1, somată pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie a lui Cristian Cioacă (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, înşedinţa de joi, mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct",difuzate între 17 şi 24 februarie.

În aceste emisiuni, moderate de Simona Gherghe, a fost analizatcazul dispariţiei Elodiei Ghinescu. Spre exemplu, înemisiunea din 17 februarie, a fost prezentă o clarvăzătoare,denumită "La Dama Blanca". Aceasta a spus că trupul Elodiei a fost"localizat" la Braşov. Ea a vorbit şi despre viziunileprovocate de locurile respective.

În respectiva emisiune a fost prezent şi Luis Lazarus, care aspus că s-a ocupat de cazul dispariţiei Elodiei. El asugerat că soţul Elodiei, Cristian Cioacă, este cel vinovat dedispariţia avocatei.

În urma seriei de emisiuni de la Antena 1, CristianCioacă a depus la CNA mai multe sesizări, în care precizează căi-au fost încălcate drepturile şi a fost discreditat.

"Într-o societate care se bazează pe drepturi şi libertăţifundamentale, într-un stat proaspăt anexat Uniunii Europene, asiststupefiat la discreditări publice ce aduc injurii intimităţiipersoanei şi încalcă fără nici o constrângere morală drepturifundamentale la viaţa privată atât de familie, cât şi personală. Înurma unui nefericit eveniment care s-a petrecut în mediul familialpersonal, am fost catapultat în centrul unui vârtej mediatic, alcărui scop a constat în defăimarea şi discreditarea mea publică şiîn direcţionarea rezultatelor unor evenimente şi a unei anchetepenale spre deficitul personal atât privat, cât şi profesional",spune Cristian Cioacă, într-una din sesizări.

Totodată, el spune că în urma dispariţiei soţiei sale, ElodiaGhinescu, s-a deschis o anchetă, respectiv un dosar penal înelucidarea dispariţiei. "Astfel, fără a influenţa demersurileanchetei ori a face public evenimentul, m-am găsit involuntar osursă mai mult decât profitabilă şi nesfârşită de subiectetabloidale, mi-am descoperit stupefiat viaţa privată terfelită deintrigi şi supoziţii şi neputincios am asistat la un întreg bâlciîn care acuzatorii se întreceau în a mă discredita şi acuza, undedreptul la replică a fost inutil şi unde vorbele mi-au fostrăstălmăcite, iar numele prezentat calomnios şi injurios în diverseemisiuni de televiziune", afirmă Cristian Cioacă, în respectivasesizare.

În şedinţa de joi a CNA, în care au fost discutate sesizările,au fost prezente şi Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 1, şi unreporter de la aceeaşi televiziune, Mihaela Moise.

"Dumneavoastră (Antena 1, n.r.) insinuaţi cât se poatede grosier că el (Cristian Cioacă, n.r.) este criminalul. Aţiinventat o clarvăzătoare", a spus Christian Mititelu,membru al CNA.

În schimb, Mirela Bomboe a spus că acest caz este "de interespublic". Ea a precizat că punctul de vedere al lui Cristian Cioacăa fost prezentat în mai multe rânduri în seria de emisiuni "AccesDirect".

"Nimeni nu a făcut nicio afirmaţie fără să avem bazelenecesare", a spus şi Mihaela Moise.

"Nu este interes public, este o curiozitate publică", aspus Dan Grigore, precizând că "se speculează curiozitatea joasă apublicului".

"Ce este nou în această serie de emisiune este apariţiaacestei clarvăzătoare", a spus şi Narcisa Iorga, membru alCNA. "Vă reproşez certitudinea cu care încercaţi să convingeţi undetrebuie să fie căutată Elodia", a spus ea.

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus căprezumţia de nevinovăţie nu a fost respectată în toateemisiunile în care a fost analizată dispariţia Elodiei. Ela propus somarea publică a televiziunii Antena 1.

În schimb, Christian Mititelu, membru al CNA, a propusamendarea postului Antena 1 cu 5.000 de lei.

Doar propunerea lui Ioan Onisei - de somare publică a postuluiAntena 1 - a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fiaplicată.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 34, alineatul 1din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivitcăruia "Orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea uneiinfracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât nu a fostcondamnată printr-o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă", şia articolului 71, alineatul 1, litera b din Cod, potrivit căruia -"(1) În programele de stiri şi dezbateri informarea în probleme de interespublic, de natură politică, economică, socială şi culturală,trebuie să respecte următoarele principii: b) asigurarea uneidistincţii clare între faptele şi opiniile prezentate".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici