Antena 3, somată pentru prezentarea unei imagini cu judecătoarea care l-a arestat pe Becali

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să someze public Antena 3 pentru emisiunea "Ştirea zilei" din 21 aprilie, în care a fost prezentată şi comentată o fotografie cu judecătoarea care a decis arestarea lui Gigi Becali, fapt care încalcă legislaţia audiovizuală.

30 afișări
Imaginea articolului Antena 3, somată pentru prezentarea unei imagini cu judecătoarea care l-a arestat pe Becali

Antena 3, somată pentru prezentarea unei imagini cu judecătoarea care l-a arestat pe Becali

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că fotografia judecătoarei a fost prezentată "într-un context negativ pentru ea". "Se dă poza judecătoarei şi se spune despre ea că şi-a trimis singură ameninţările, că nu avea cine să i le trimită", a spus Popescu. El a făcut referire la afirmaţia lui Gigi Becali: "O să o ţin toată viaţa mea minte (...) mai ales că a fost şi invenţia aia cu, vezi Doamne, ameninţarea... probabil că aşa s-au înţeles ei să facă un act de ameninţare pe mail ca să... aşa era în regia lor ca s-o facă sau poate singură şi-a făcut vreo ameninţare, pentru că nu avea cine să vadă mail-ul doamnei".

"Să spui despre un judecător că judecă la ordin este ceva foarte grav", a mai spus Răsvan Popescu. El a fost susţinut de Gelu Trandafir, ambii făcând referire la afirmaţia lui Becali - "După aia, mi-am dat seama câtă falsitate poate să aibă un om când ştie dinainte că trebuie să execute libertatea unui om".

Potrivit lui Popescu, Antena 3 a încălcat art. 42, alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Orice persoană are dreptul la propria imagine" şi art. 42, alin 3 - "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice cel puţin probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".

Răsvan Popescu a fost susţinut şi de Grigore Zanc, care a propus somarea publică a postului Antena 3, în baza art. 42, alin 1 şi 3 din Cod.

Pe de altă parte, Cristina Bachmeier, reprezentata trustului Antena 1, a spus că "dreptul la propria imagine nu are nicio legătură cu prezentarea fotografiei". Ea a precizat că fotografia prezentată în emisiune a fost preluată dintr-un ziar, "după ce a fost adusă la cunoştinţa publicului".

În plus, Bachmeier a spus că, în emisiunea "Ştirea zilei", Gabriela Vrânceanu Firea a cerut "probe" pentru toate afirmaţiile făcute de Becali.

Totodată, Mihai Mălaimare a fost de părere că respectiva fotografie "nu lezează imaginea judecătoarei". "Ea (judecătoarea, n.r.) are o problemă de imagine, pentru că verdictul ei a fost negat de instanţa ulterioară. Eu nu cred că îi lezează imaginea (...) Probabil gestul doamnei Firea este sancţionabil, dar a face un caz atât de grav din acest lucru... Părerea mea este că Vrânceanu a greşit, poate şi din bună intenţie", a spus Mihai Mălaimare. El a propus transmiterea unei scrisori de atenţionare postului Antena 3, precizând că Gabriela Vrânceanu Firea "e o jurnalistă serioasă".

Potrivit Narcisei Iorga, prezentarea imaginii respective "este o chestiune de deontologie profesională", aceasta precizând că art. 42 nu susţine încălcarea legislaţiei de către Antena 3. "Articolul acesta l-am folosit în nenumărate cazuri când au fost atacuri grave la adresa imaginii unui om. În cazul de faţă, avem de-a face cu un judecător, căruia îi este arătată imaginea pe un post de televiziune. Nu cred că are de-a face cu acest articol", a spus ea.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a contrazis, însă, spusele Narcisei Iorga, referindu-se la "reputaţia" judecătoarei.

În finalul discuţiilor, CNA a decis să someze public Antena 3 pentru încălcarea art. 42, alin. 1 şi 3 din Cod.

Tot în şedinţa de joi, CNA a analizat şi emisiunea "Sinteza zilei" difuzată pe Antena 3 pe 21 aprilie. În emisiunea moderată de Mihai Gâdea au fost invitaţi Gigi Becali şi Victor Ciutacu. Titlul emisiunii a fost "Pericol public sau diversiune?".

După ce a analizat emisiunea, Narcisa Iorga a fost de părere că moderatorul Mihai Gâdea a încercat să facă legături între arestarea lui Gigi Becali şi un partid politic. "Ce legătură are arestarea unui om cu un partid politic? Moderatorul nu are dreptul să facă aceste legături, iar Mihai Gâdea insistă pe aceste legături. Moderatorul face neapărat o legătură între un partid politic şi arestare", a spus Narcisa Iorga.

Ea a propus amendarea postului Antena 3 cu 2.500 de lei, pentru "lipsa de imparţialitate şi echilibru" în emisiunea "Sinteza zilei" . Ea a făcut referire la încălcarea art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Răsvan Popescu a avut, însă, o altă părere, precizând că "discuţia se poartă cu om politic, care a candidat la alegerile parlamentare". "Moderatorul încearcă să ducă spre zona politică discuţia, în timp ce invitatul nu marşează. Nu văd ce e sancţionabil", a spus Popescu.

Propunerea Narcisei Iorga a primit doar 3 dintre voturile celor 10 membri ai CNA prezenţi la şedinţă. În aceste condiţii, propunerea a fost respinsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici