Anul 2014 va fi declarat "Anul Brâncoveanu" - proiect HG

Anul 2014 va fi declarat "Anul Brâncoveanu", pentru marcarea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii.

988 afișări
Imaginea articolului Anul 2014 va fi declarat "Anul Brâncoveanu" - proiect HG

Anul 2014 va fi declarat "Anul Brâncoveanu" - proiect HG

Conform proiectului, acţiunile şi manifestările care se vor desfăşura în acest context vor constitui Programul naţional "Anul 2014 - Anul Brâncoveanu".

Acţiunile şi manifestările din cadrul Programului naţional "Anul 2014 - Anul Brâncoveanu " se vor desfăşura sub înaltul patronaj al primului-ministru.

Pentru buna desfăşurare a acestor evenimente se va constitui Comitetul de coordonare "Anul Brâncoveanu", care va fi format din: primul-ministru (preşedinte de onoare al comitetului); ministrul Culturii (preşedinte executiv); preşedintele Academiei Române (preşedinte executiv); ministrul Educaţiei Naţionale; ministrul Afacerilor Externe; ministrul Finanţelor Publice; ministrul Tineretului şi Sportului; ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice; ministrul Afacerilor Interne; ministrul delegat pentru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism; secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte; preşedintele Institutului Cultural Român; preşedintele Comisiei pentru cultură, culte, arte şi mijloace de informare în masă a Senatului; preşedintele Comisiei pentru cultură, culte, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor; preşedintele Uniunii Scriitorilor din România; preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor; preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici; preşedintele UNITER; preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene; preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune; preşedintele Societăţii Române de Televiziune.

La solicitarea ministrului Culturii, în comitet pot fi cooptaţi şi specialişti din străinătate.

Comitetul se va întruni lunar sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea primului-ministru, cu trei zile înainte de data stabilită pentru ţinerea şedinţei, şi care va cuprinde data, ora şi locul desfăşurării acesteia.

Secretariatul tehnic al comitetului va fi asigurat de un departament din cadrul Ministerului Culturii, nominalizat prin ordin al ministrului Culturii.

Programul naţional "Anul 2014 - Anul Brâncoveanu", precum şi cheltuielile necesare pentru organizarea acţiunilor şi manifestărilor incluse în acesta vor fi aprobate de către comitet.

În vederea bunei desfăşurări a manifestărilor din anul 2014, instituţiile implicate pot invita delegaţii din străinătate. Cheltuielile de transport, cazare şi diurnă pentru aceste persoane vor fi suportate de partea română.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, Ministerul Culturii a propus Guvernului declararea anului 2014 "Anul Brâncoveanu", având în vedere importanţa şi contribuţia majoră a domnitorului în istoria şi cultura naţională, precum şi faptul că în anul 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor acestuia.

Anii domniei lui Brâncoveanu au fost marcaţi de un progres economic şi cultural-artistic, de iniţiative de modernizare a aparatului statal, de reformare a sistemului fiscal. A organizat cancelaria statului în vederea întreţinerii raporturilor cu puterile străine. Epoca brâncovenească s-a deschis influenţelor occidentale care au început să prevaleze asupra celor orientale. Astfel s-a creat o sinteză originală naţională, prin aportul tradiţiei răsăritene şi a celei occidentale.

Principalele direcţii ale politicii lui Constantin Brâncoveanu au fost: întărirea rolului domniei; reorganizarea sistemului fiscal; promovarea unor relaţii strânse cu Moldova şi Transilvania.

Până în anul 1709, Constantin Brâncoveanu a reuşit să menţină o politică echilibrată între Imperiul Otoman, căruia îi era vasal, şi Sfântul Imperiu Roman (Habsburgic), a cărui expansiune ajunsese până la hotarele Ţării Româneşti (după cucerirea Transilvaniei, recunoscută de Poarta Otomană prin tratatul de pace de la Karlowitz, din 1699).

În perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu, cultura românească a cunoscut o perioadă de înflorire, domnitorul fiind un fervent sprijinitor al culturii. În cei 26 de ani de domnie, Brâncoveanu s-a dovedit un gospodar desăvârşit şi bun administrator al avuţiilor ţării, instaurând o epocă de prosperitate şi de pace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici