Anul Chopin, sărbătorit în spaţiu

Bicentenarul naşterii lui Frederic Chopin, sărbătorit în 2010, este marcat şi de o misiune în spaţiu, a navetei cosmice Endeavour STS-130, la bordul căreia a fost luat manuscrisul partiturii "Preludiului nr. 7 op. 28", aparţinând celebrului compozitor şi pianist polonez, se arată într-un comunicat.

56 afișări
Imaginea articolului Anul Chopin, sărbătorit în spaţiu

Anul Chopin, sărbătorit în spaţiu

Printre manifestările prilejuite de bicentenarul naşterii lui Chopin, polonezii s-au gândit la o modalitate neobişnuită de a-şi omagia compatriotul, trimiţându-l în spaţiu, informează Institutul Polonez de la Bucureşti.

Pe 7 februarie 2010, din Cape Canaveral, Florida, a pornit în spaţiu o nouă misiune a navetei spaţiale Endeavour STS-130.

Acţiunea are pentru polonezi o însemnătate aparte, deoarece comandantul navetei va fi, pentru prima dată în istorie, un astronaut de origine poloneză - George David Zamka. Echipajul va dota staţia spaţială cu modulul Tranquility Node, împreună cu o capsulă de observaţie cu şapte ferestre, misiunea fiind programată să dureze 13 zile.

George Zamka a fost de acord să ia la bordul navetei facsimilul manuscrisului partiturii "Preludiului nr. 7 op. 28" de Frederic Chopin, în ideea marcării împlinirii a 200 de ani de la naşterea marelui compozitor. Echipajul a luat şi înregistrări ale unor lucrări de Chopin pentru a le asculta în timpul şederii pe Staţia Spaţială Internaţională.

La întoarcerea din misiune este prevăzută deplasarea echipajului navetei în Polonia. Printre acţiunile stabilite se înscrie şi înmânarea festivă a facsimilului partiturii Preludiului ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Poloniei.

Acţiunea face parte din proiectul "Chopin - cetăţean al lumii", ce presupune şi realizarea unui film de 60 de secunde, care va fi emis de televiziunile din întreaga lume în timpul festivităţilor prilejuite de Anul Chopin.

Tema muzicală este "Preludiul nr. 7 op. 28" de Frederic Chopin, iar imaginea este realizată în tehnica tradiţională, îmbogăţită cu animaţie pe computer. Autorul scenariului şi al regiei este Adam Ustynowicz, iar muzica va fi interpretată de pianistul Karol Radziwonowicz.

Organizatorii polonezi intenţionează realizarea a 500 de copii ale filmului şi trimiterea lor la cele mai importante posturi de televiziune, atât publice, cât şi private, cu acordarea dreptului de utilizare gratuită. Ei ar dori ca difuzarea filmului să aibă loc în aceeaşi zi, la un număr cât mai mare de posturi TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici