APSR face apel la atitudine responsabilă faţă de ziariştii care lucrează pentru presa internaţională

Asociaţia Presei Străine din România (APSR) face apel la "o atitudine civilizată şi responsabilă" faţă de jurnaliştii care lucrează pentru presa internaţională, precizând că a constatat "cu îngrijorare" că au apărut "comentarii defăimătoare" la adresa unor ziarişti, potrivit unui comunicat.

467 afișări
Imaginea articolului APSR face apel la atitudine responsabilă faţă de ziariştii care lucrează pentru presa internaţională

APSR face apel la atitudine responsabilă faţă de ziariştii care lucrează pentru presa internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Constatăm cu îngrijorare că în ultimele zile au apărut comentarii cu caracter defăimător la adresa unor jurnalişti români şi străini care lucrează pentru media internaţională. Asociaţia Presei Străine din România respectă activitatea colegilor Raul Sanchez (El Pais) şi Liliana Ciobanu (The Economist şi CNN) care au fost ţinta unor astfel de comentari. Împărtăşim îngrijorarea exprimată de Active Watch şi Centrul pentru Jurnalism Independent în legătură cu ziarista Carmen Valică (RRA)", se arată în comunicatul Asociaţiei Presei Străine din România, remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, Asociaţia face "un apel către autorităţile din România să asigure toate condiţiile pentru ca libertatea de exprimare să poata fi exercitată deplin şi în afara oricăror presiuni".

Asociaţia Presei Străine reuneşte corespondenţii principalelor media străine care lucrează în România.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai ceruse, într-o conferinţă de presă, ca ICR să prezinte de urgenţă un raport în legătură cu situaţia bursierilor săi, constatând că foarte mulţi dintre aceştia sunt "agenţi de presă plătiţi din banii publici ai regimului Băsescu". Solicitarea Noricăi Nicolai a venit după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora jurnalistul Raul Sanchez Costa, de la cotidianul El Pais, care a publicat interviul cu premierul Victor Ponta în care acesta îşi anunţa demisia în cazul confirmării plagiatului, este bursier al Institutului Cultural Român (ICR).

Totodată, Norica Nicolai a spus că va face demersuri juridice împotriva Radiodifuziunii Române, din cauză că un corespondent al Radio România Actualităţi la Bruxelles, Carmen Valică, ar fi afirmat, într-o discuţie cu purtătorul de cuvânt al comisarului Viviane Reding, că în România judecătorii Curţii Constituţionale vor fi arestaţi.

Pe de altă parte, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Politici Europene şi Expert - Forum au transmis, vineri, într-un comunicat, că "iau act cu îngrijorare" de acuzaţiile aduse jurnalistei Camen Valică de către senatorul PSD Dan Şova, care într-o emisiune de televiziune a acuzat-o pe jurnalistă că ar fi dezinformat-o pe Vivianne Reding, căreia i-ar fi adresat, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a acesteia, o întrebare ce ar fi determinat declaraţiile critice ale lui Vivianne Reding la adresa României. Totodată, cele patru asociaţii i-aui solicitat lui Dan Sova să probeze de urgeţă aceste acuzaţii sau să îşi prezinte demisia.

Afirmaţiile Noricăi Nicolai şi ale lui Dan Şova au venit în contextul în care în cotidianul.ro a apărut vineri un material în care se spune: "Carmen Valică a fost cea care - în calitate de corespondent al RRA, în data de 3 iulie a aranjat o întrevedere cu Mina Andreevna, purtătoarea de cuvânt a Comisarului pe Justiţie, Viviane Reding. În timpul acestei întrevederi, purtătoarei de cuvânt Andreevna i-a fost adresată o singură întrebare: «Cum comentează Comisarul Viviane Reding previzibila arestare a judecătorilor de la Curtea Constituţională din România şi intenţia Guvernului Victor Ponta de a desfiinţa CCR?». Ei bine, de aici, de la o jurnalistă din România, a început avalanşa de comentarii şi lamentări internaţionale cu privire la «soarta crudă» a «bieţilor» judecători de la CCR".

De cealaltă parte, Carmen Valică a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nu a vorbit "niciodată cu nimeni despre vreo arestare a judecătorilor Curţii Constituţionale a României sau despre desfiinţarea Curţii Constituţionale". Carmen Valică a mai spus că nu s-a întâlnit cu Mina Andreeva în data de 3 iulie şi nu i-a adresat niciodată întrebarea menţionată, între ghilimele, în articolul din cotidianul.ro ("Cum comentează Comisarul Viviane Reding previzibila arestare a judecătorilor de la Curtea Constituţională din România şi intenţia Guvernului Victor Ponta de a desfiinţa CCR?", n.r.). "Întâlnirea nici nu ar putea fi confirmată de Mina Andreeva pentru că ea nu a existat", a mai spus Carmen Valică.

Pe de altă parte, Consiliul de Onoare al Radioului Public s-a autosesizat şi cercetează situaţia creată în legătură cu acuzaţiile care i se aduc corespondentului Radioului Public la Bruxelles, Carmen Valică, potrivit unui comunicat remis luni, agenţiei MEDIAFAX, de Radioul Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici