Arhitectura tradiţională din sate bucovinene, promovată de studenţii suceveni

O expoziţie de fotografie ce ilustrează case tradiţionale din satele bucovinene, realizată de studenţi ai universităţii sucevene, va fi vernisată, joi, manifestarea fiind inclusă în campania "Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o casă!", ce îşi propune promovarea arhitecturii tradiţionale.

737 afișări
Imaginea articolului Arhitectura tradiţională din sate bucovinene, promovată de studenţii suceveni

Arhitectura tradiţională din sate bucovinene, promovată de studenţii suceveni (Imagine: Tibi Bujdei/Arhiva Mediafax Foto)

Coordonatorul studenţilor în proiectul de promovare a arhitecturii tradiţionale din Bucovina, conf.univ.dr. Carmen Chaşovschi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că expoziţia intitulată "Oameni şi case din Bucovina" cuprinde aproximativ 70 de fotografii realizate de studenţii din anul III ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, de la specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor.

Chaşovschi a spus că lucrările prezintă case tradiţionale care înfrumuseţează satele bucovinene, dar şi pe proprietarii acestora. Ea a precizat că, în paralel, vor fi prezentate şi obiecte meşteşugăreşti realizate de studenţii acestei facultăţi care vor fi oferite în schimbul unei donaţii.

Ea a menţionat că din anul 2011, când a început acest proiect, s-a întocmit o bază de date ce cuprinde 300 de case tradiţionale bucovinene cu descrierea şi istoricul acestora şi fotografii şi că proiectul se continuă de la o promoţie la alta.

Iniţiatorii evenimentului doresc să sprijine promovarea satului românesc prin tipărirea unei cărţi de colorat care "să stârnească curiozitatea şi respectul copiilor pentru tradiţiile autentice şi locuinţele tradiţionale” în condiţiile în care casele tradiţionale "dispar una după alta, fiind înlocuite de cele noi, moderne, cu aer de ţară străină".

Manifestarea face parte din campania "Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o casă!", ce îşi propune promovarea arhitecturii tradiţionale, ca resursă importantă a destinaţiei turistice Bucovina.

Partenerii acestui eveniment sunt Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Muzeul Satului Bucovinean, Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Nord-Est, Asociaţia pentru Turism Bucovina, Asociaţia ADER.

Expoziţia "Oameni şi case din Bucovina" va fi vernisată, joi, la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, participanţii la acest eveniment urmând să fie colindaţi de preşcolarii Grădiniţei "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici