Artişti români, la Festivalul de Artă Lille3000

Un film de Matei Bejenaru şi proiectul "Dada East", conceput de mai mulţi artişti români contemporani, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Artă Lille3000, care va avea loc între 14 martie şi 12 iulie, în mai multe localităţi din zona metropolitană Lille, potrivit ICR.

49 afișări
Imaginea articolului Artişti români, la Festivalul de Artă Lille3000

Artişti români, la Festivalul de Artă Lille3000

Matei Bejenaru, fondatorul Bienalei Periferic de la Iaşi, îşi va prezenta proiectul - un documentar despre o echipă de fotbal de adolescenţi dintr-un cartier defavorizat din Tourcoing, regiunea Lille - în cadrul expoziţiei "Double Stéréo#2", a declarat artistul pentru MEDIAFAX.

Această expoziţie este realizată de Bejenaru în colaborare cu mai mulţi artişti francezi, printre care Yves Robuschi şi Ivan Polliart, la iniţiativa Association 2303 din Reims şi în colaborare cu Ecole de Tourcoing, ERSEP (Ecole Régionale Supérieure d'Expression Plastique de Tourcoing) şi Institutul Cultural Român (ICR) din Paris.

Expoziţia "Double Stéréo#2" va fi deschisă în cadrul Lille3000, la Tourcoing, în galeria ERSEP, în perioada 13 martie - 15 aprilie.

Matei Bejenaru, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici români în străinătate, a expus recent la Tate Modern din Londra, şi are în program o expoziţie la Centre Pompidou, Paris.

Bejenaru creează un tip sociologic de artă, care face referire la problemele politice şi economice.

Din 14 martie pe 12 iulie, la Musée des Beaux-Arts din Tourcoing, va fi prezentată expoziţia "Dada East? Românii de la Cabaret Voltaire".

Proiectul prezintă rădăcinile româneşti ale dadismului, fondat în 1916, la Cabaret Voltaire din Zurich, avându-i ca principali promotori pe artiştii de origine română Tristan Tzara, Marcel Iancu şi Arthur Segal.

Expoziţia urmăreşte totodată şi să pună în lumină legăturile dadaismului cu arta contemporană prin lucrările unor artişti vizuali precum Mircea Cantor, Ştefan Constantinescu, Irina Botea, Ion Grigorescu, Sebastian Moldovan, Ciprian Mureşan, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Cristian Pogăcean, Florin Tudor, Andrei Ujica, Mona Vatamanu şi Harun Farocki.

Un rol important în elaborarea conceptului expoziţiei l-a jucat cartea istoricului de artă şi scriitorului suedez Tom Sandqvist, "Dada Est - Românii de la Cabaret Voltaire", publicată în 2006 la MIT Press.

Expoziţia a fost realizată în acelaşi an, la Cabaret Voltaire, marcând împlinirea a 90 de ani de la naşterea dadaismului. Demersul a aparţinut curatorului Adrian Notz de la Cabaret Voltaire, în parteneriat cu Ambasada României la Berna şi Institutul Cultural Român din Bucureşti. Ulterior, expoziţia a fost itinerată, şi îmbogăţită pe parcurs, în mai multe oraşe europene printre care Sibiu şi Stockholm.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Lille3000 are ca temă "Europe XXL" şi îşi propune să exploreze ţările estice de pe continent, transformarea lor, dar şi renaşterea culturală, la 20 de ani după căderea Zidului Berlinului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici