Artiştii implicaţi în scandalul ICR New York, lăudaţi de presa americană (Galerie Foto şi Video)

Cei trei street-artişti acuzaţi de presa de limbă română că ar fi folosit, în cadrul unei expoziţii găzduite de Institutul Cultural din New York, materiale cu mesaj antisemit şi indecent au fost lăudaţi de diverse publicaţii americane pentru participarea lor la un spectacol off-Broadway.

354 afișări
Imaginea articolului Artiştii implicaţi în scandalul ICR New York, lăudaţi de presa americană (Galerie Foto şi Video)

Artiştii implicaţi în scandalul ICR New York, lăudaţi de presa americană

Artiştii, Nuclear Fairy, Omar şi IRLO au colaborat împreună cu Marina Drăghici la realizarea scenografiei spectacolului "Fela!", care a avut premiera la teatrul 37 Arts din Manhattan, pe 4 septembrie, informează ICR New York.

"Fela!", regizat de Bill T. Jones, este bazat pe viaţa şi muzica legendei africane Fela Anikulapo Kuti, creatorul afro-beat-ului.

Bill T. Jones este o figură de geniu a dansului american, laureat al premiilor Tony şi Obie (care răsplătesc cele mai bune spectacole de pe Broadway, respectiv off-Broadway).

Alături de colaboratoarea sa de lungă durată, Marina Drăghici, acesta i-a invitat în iulie pe cei trei street artişti să participe la reconstituirea şi reinterpretarea în cheie contemporană a clubului The Shrine din Lagos (Nigeria), fortăreaţă şi sanctuar artistic al lui Fela Kuti.

Cei trei au lucrat timp de o lună, pictând toţi pereţii teatrului 37 Arts cu lucrări inspirate din arta africană şi activismul politic al anilor ’70, pe care presa americană le aclamă ca explozive în vitalitatea lor şi le aseamănă cu desene de Miro sau Klee.

Critica americană a primit elogios atât jocul actorilor, cât şi scenografia din spectacol.

"Echipa de design cu care a lucrat Bill T. Jones vibrează de energie în traducerea tridimensională a muzicii din Fela! …Spectacolul este plasat simbolic în The Shrine, clubul de noapte din Lagos al lui Fela, recreat în culori vii de Marina Drăghici", notează The New York Times.

"Scenografia este ambientală, acoperind pereţii teatrului cu tablă ondulată specifică ghetoului, la rândul ei stropită cu imagini naive, forme apropiate de cele ale lui Miro, raze celeste şi portrete iconice ale lui Martin Luther King Jr., Malcolm X, Muhammad Ali şi Funmilayo, (…) dând viaţă unui spectacol tulburător în dezordinea sa vitală, viscerală, captivantă" a spus David Rooney de la Variety.

Bloomberg News are, de asemenea, recenzii pozitive la adresa decorurilor şi proiecţiilor din cadrul spectacolului.

"Scenografie de un curaj nebun… Spectaculoasa creatoare de costume şi scenografă română Marina Drăghici a creat decoruri de o îndrăzneală care îţi taie respiraţia şi costume luxuriante. Atmosfera vizuală a teatrului combină proiecţii video ale unor mulţimi agitate cu abstacţii proteice, printre care figuri pline de spirit şi forme demne de Miro sau Klee", menţionează agenţia.

"Sunt impresionată de ecourile critice stârnite de colaborarea sa cu street artiştii români şi că, deşi a fost o opţiune îndrăzneaţă, cei trei aflându-se la prima experienţă de acest gen în lumea teatrală americană, cred că aceasta a avut o contribuţie importantă la succesul spectacolului. Ideea de a lucra cu ei mi-a venit după ce am văzut o broşură a ICRNY ilustrată cu lucrările lor şi am căutat mai departe pe site-urile indicate acolo. Găsesc că estetica lor se apropie de cea a copertelor albumelor lui Fela şi de atmosfera din The Shrine. Sperăm să mutăm spectacolul pe Broadway şi să continuăm o colaborare atât de apreciată", a declarat Marina Drăghici pentru ICR New York.

Nuclear Fairy, Omar şi IRLO sunt prezentaţi pe site-ul spectacolului, www.felaoffbroadway.com, ca făcând parte dintr-o nouă generaţie de artişti care se despart în mod radical de trecutul totalitar al Europei de Est.

FELA KUTI - "Music is a wapon"

FELA KUTI - "Teacher's don't teach me no nonsense"

FELA KUTI - "Sorrow tears and blood"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici