Artistul Mark Leckey a câştigat premiul Turner pe 2008

Premiul Turner pe 2008, una dintre cele mai râvnite şi controversate distincţii din arta contemporană, a fost atribuit, luni seară, artistului britanic Mark Leckey.

17 afișări
Imaginea articolului Artistul Mark Leckey a câştigat premiul Turner pe 2008

Artistul britanic Mark Leckey a câştigat premiul Turner pe 2008 (Imagine: www.guardian.co.uk)

Mark Leckey, în vârstă de 44 de ani, a fost recompensat cu premiul Turner pentru o serie de lucrări ale sale din domeniul imaginilor, în special al desenelor animate şi al scurtmetrajelor, în care sunt reprezentate personaje precum motanii Felix şi Garfield sau Homer Simpson.

Leckey a fost singurul artist bărbat pe care juriul a decis să îl selecţioneze pentru ediţia din acest an a premiului Turner.

Ceilalţi nominalizaţi au fost irlandeza Cathy Wilkes, Runa Islam, artistă originară din Bangladesh, şi Goshka Macuga, o poloneză care locuieşte la Londra. Speranţele ca o femeie să câştige premiul Turner erau, astfel, destul de mari, deoarece, de-a lungul timpului, doar trei artiste au reuşit să primească această distincţie.

"E o senzaţie de plăcere. E genial să poţi să faci ceva care are un anumit efect asupra culturii britanice şi care face parte din cultura britanică", a declarat Leckey după anunţarea victoriei sale.

Juriul a anunţat că "salută natura inteligentă, energică şi seducătoare a muncii lui Leckey. Dovedind spirit şi originalitate, Leckey a inventat un adevărat evantai de mijloace de expresie pentru a comunica lumii fascinaţia lui pentru cultura vizuală".

Creat în 1984, premiul Turner poate fi atribuit oricărui artist cu vârsta sub 50 de ani care lucrează în Marea Britanie. Câştigătorul premiului Turner primeşte suma de 25.000 de lire sterline (37.000 de euro), iar cei trei finalişti primesc câte 5.000 de lire sterline (aproximativ 6.000 de euro).

Mark Leckey, născut în Birkenhead (nord-vestul Angliei), este profesor de studii cinematografice la Staedelschule, o şcoală de artă contemporană din Frankfurt.

Creaţiile celor patru artişti finalişti sunt expuse încă de la începutul lunii septembrie în muzeul Tate Britain din Londra şi vor putea fi văzute până pe 18 ianuarie.

În 2007, premiul Turner a fost decernat artistului britanic Mark Wallinger.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici