Artistul plastic Alexandru Chira a murit luni

Artistul plastic Alexandru Chira a murit luni dimineaţă, la vârsta de 63 de ani, înmormântarea urmând să aibă loc marţi, de la ora 12.30, în satul Bâlteni, comuna Periş, de lângă Bucureşti.

720 afișări

Luni, între orele 14.00 - 20.00, trupul neînsufleţit al lui Alexandru Chira este depus la capela bisericii Silvestru, unde prietenii, colaboratorii şi foştii studenţi îşi pot lua rămas bun.

Înmormântarea va avea loc marţi, de la ora 12.30, în satul Bâlteni - zona Periş.

Artist plastic, profesor universitar şi teoretician, Alexandru Chira s-a născut pe 29 octombrie 1947, în satul Tăuşeni, judeţul Cluj. Între 1968 şi 1972 a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", din Bucureşti. În timpul vieţii a avut un număr impresionant de expoziţii personale şi de grup, atât în România, cât şi în străinătate, printre care retrospectiva personală "De-semnul interior", în 1992, la ArtExpo, la Centrul Cultural Român - New York în 1984.

În 1994, a început lucrul la Ansamblul Monumental "De-semne spre cer, pentru ploaie şi curcubeu", de la Tăuşeni, judeţul Cluj, considerat de critica de specialitate ca fiind cea mai importantă lucrare contemporană de această factură din România. De-a lungul timpului a primit mai multe premii şi distincţii, a ocupat funcţii de conducere în cadrul Uniunii Artiştilor Plastici (UAP). Între 2000 şi 2004 a fost şeful Catedrei de Pictură de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

A primit mai multe distincţii şi premii, printre care Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor, acordat de Preşedinţia României, în anul 2004, premiul Academiei Române, în 1996, premiul UAP. pentru pictură, în 1993 şi în 1999.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici