Artistul plastic Marcel Chirnoagă a încetat din viaţă

Artistul plastic Marcel Chirnoagă a încetat din viaţă, joi dimineaţă, în urma unui stop cardio-respirator, pe fondul unei afecţiuni pulmonare mai vechi, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, unde artistul era internat.

195 afișări
Imaginea articolului Artistul plastic Marcel Chirnoagă a încetat din viaţă

Artistul plastic Marcel Chirnoagă a încetat din viaţă

Marcel Chirnoagă, în vârstă de 77 de ani, se afla internat la secţia de terapie intensivă.

Născut pe 17 august 1930, la Buşteni, Prahova, el a absolvit în 1952 Facultatea de Matematică şi Fizică din Bucureşti, studiind apoi, pe cont propriu, arta. Începând cu anul 1953, el a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Au urmat, de-a lungul anilor, zeci de expoziţii de grup şi individuale, atât în ţară, cât şi peste hotare - Stuttgart, Florenţa, Sarajevo, New York, Gainesville, Bruxelles, Paris, Padova, Stockholm. Jivaskila. Berlin, Tokyo, Roma, Beijing, Ulan Bator, Moscova, Belgrad, Veneţia, Praga, Cairo, Budapesta, Buenos Aires, Geneva, Alexandria, Milano, Montevideo, Cracovia, Köln, Tel Aviv etc.

Marcel Chirnoagă este autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului XX - ciclul de gravuri "Apocalipsa". Artistul a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări - gravuri, desene, picturi, sculpturi şi gravuri.

Printre distincţiile obţinute în cariera sa se află Premiul Tineretului al Uniunii Artiştilor Plastice (UAP) (1967), Premiul Käthe Kollwitz, Berlin (1967), Premiul al doilea la Bienala de la Cracovia (1968), Premiul pentru grafică al UAP (1970), Premiul Academiei Române (1975).

În prezent, lucrări de-ale sale se află expuse în colecţii şi muzee din marile capitale ale lumii. De asemenea, acestea sunt foarte bine cotate şi căutate de către colecţionari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici