Artmark: Consiliul Judeţean Hunedoara este interesat de începerea negocierilor de cumpărare a Castelului Pogany

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a înaintat o socilitare pentru informaţii suplimentare privind Castelul Pogany din Haţeg, fiind interesat de începerea negocierilor de cumpărare, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate.

1062 afișări
Imaginea articolului Artmark: Consiliul Judeţean Hunedoara este interesat de începerea negocierilor de cumpărare a Castelului Pogany

Artmark: Consiliul Judeţean Hunedoara este interesat de începerea negocierilor de cumpărare a Castelului Pogany (Imagine: artmarkhistoricalestate.ro)

"Interesul (pentru clădirile scoase la vânzare, n.r.) este destul de divers, ceea ce demonstrează pretabilitatea imobilelor istorice la diverse utilizări: pentru domenii mari, cu istorie, aflate într-un cadru natural deosebit (interes business turism şi evenimente), pentru castele şi conace aflate în proximitatea oraşelor mari: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi s.a. (pentru reşedinţă imobile mai mici - până în 400 şi 500 mp sau pentru business turism, organizare evenimente, centre sociale şi medicale - imobile mari, peste 500 mp), pentru imobile de patrimoniu în centrele istorice ale oraşelor mari: Bucureşti, Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi s.a., dar şi pentru conace până în 4-500 mp construiţi, cu terenuri până în circa 3.000 mp, în stare relativ bună şi până în 100.000 şi 150.000 de euro", a declarat Constantin Prisecaru.

Potrivit lui Constantin Prisecaru, pentru Casa Memorială Ion Mihalache din Dobreşti, Argeş, există două oferte înregistrate, iar pentru Castelul Pogany din Haţeg există o ofertă înregistrată, iar Consiliul Judeţean Hunedoara a înaintat o solicitare prin care cere informaţii suplimentare, fiind interesat privind începerea negocierilor de cumpărare.

"Ne bucură această iniţiativă, fiind prima de acest fel manifestată de o autoritate de stat, în condiţiile în care pentru celelalte imobile de patrimoniu, atât Ministerul Culturii, cât şi autorităţile locale şi-au declinat interesul de achiziţionare în baza dreptului de preemţiune", a declarat Constantin Prisecaru.

De asemenea, a fost înregistrată o ofertă privată pentru Castelul Teleki din Dumbrăvioara, Mureş, nefiind clar răspunsul autorităţilor locale (CJ Mureş) privind exercitarea sau nu a dreptului de preemţiune.

Pe de altă parte, pentru Cula şi Conacul Greceanu, de la Măldăreşti, Vâlcea, există "o intenţie clară, dar încă nu s-a făcut oferta scrisă, suntem în due diligence (verificare prealabilă, n.r.)".

Un alt imobil care prezintă interes este vila fostului dictator Nicole Ceauşescu din Predeal, care a înregistrat două oferte, una fiind sub preţul de pornire de 300.000 euro. "Mai aşteptăm în iunie o vizită din străinătate a unui vechi client Artmark, căruia i-am transmis întreaga documentaţie a imobilului şi este foarte interesat să o vadă", a spus Prisecaru.

Potrivit directorului diviziei Artmark Historical Estate, cea mai mare ofertă se situează în jurul sumei de 800.000 de euro. El a afirmat că momentan nu s-a încheiat nicio tranzacţie, având în vedere că a trebuit aşteptat un răspuns din partea Ministerului Culturii şi a autorităţilor locale în privinţa folosirii dreptului de preemţiune.

"(...) încă mai aşteptăm clarificări sau răspunsuri de la acestea în cazul câtorva imobile din portofoliu. În iunie, sperăm să finalizam prima tranzacţie", a declarat Prisecaru.

Ministerul Culturii (MC) şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemţiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldăreşti şi Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Naţional, Castelul Pogány din Retezat, clasat în grupa A a Patrimoniului Naţional, unul dintre puţinele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare şi funcţionare, şi Casa memorială "Ion Mihalache" din Argeş, clasat în grupa B a Patrimoniului Naîional, oferta respinsă având valoarea de 50.000 de euro.

Artmark Historical Estate este divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă. După modelul marilor firme internaţionale de consultanţă imobiliară, Artmark Historical Estate oferă clienţilor săi acces la acest segment special de piaţă, dedicat proprietăţilor istorice şi de artă, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atât în grupa A - de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât şi în grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici