Artmark: Vladimir Bulat nu a fost apelat de galerie pentru a expertiza artiştii români de patrimoniu

Reprezentanţii Artmark au declarat pentru MEDIAFAX că Vladimir Bulat, consilier în Direcţia Cultură a Capitalei, trimis în judecată pentru conflict de interese, a fost solicitat de casa de licitaţii doar pentru expertizarea de obiecte de cult vechi, nu pentru lucrări ale unor artişti de patrimoniu.

688 afișări
Imaginea articolului Artmark: Vladimir Bulat nu a fost apelat de galerie pentru a expertiza artiştii români de patrimoniu

Artmark: Vladimir Bulat nu a fost apelat de galerie pentru a expertiza artiştii români de patrimoniu

Vladimir Bulat, consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti - Compartimentul Patrimoniul Cultural Naţional şi Imaterial, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru conflict de interese (41 de acte materiale) şi fals în declaraţii (două acte materiale).

Potrivit unor surse, acesta ar fi semnat certificate de export definitiv sau temporar şi ar fi efectuat rapoarte de expertiză în legătură cu 42 de lucrări de artă gestionate de Casa Artmark, în condiţiile în care a beneficiat de foloase materiale din partea acestei societăţi, care l-a remunerat pentru serviciile de expert prestate acesteia, în ultimii 5 ani.

De asemenea, în aceeaşi calitate, Bulat ar fi omis să declare veniturile realizate din prestările de servicii efectuate în favoarea galeriei în declaraţiile de avere depuse pe 15 mai 2013 şi 23 mai 2014. Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Artmark au declarat, miercuri, că Vladimir Bulat este expert atestat de Ministerul Culturii pentru domeniul "obiecte de cult - icoane sec. XVIII-XIX" şi că a fost solicitat de casa de licitaţii doar în vederea expertizării anumitor obiecte de cult vechi.

"Expertizarea obiectelor de artă şi de colecţie se realizează de experţi consultanţi, atestaţi de Ministerul Culturii şi specializaţi în domeniul, artistul, perioada sau tehnica obiectului pus în vânzare. De regulă, Casa Artmark contractează pe acei experţi în opera unui artist care au acumulat cea mai mare experienţă profesională în privinţa vieţii şi a operei acelui artist (expoziţii retrospective, monografii de artist) şi beneficiază de aprecierea comunităţii profesionale care îi recunoaşte acea specializare. Lista acestor experţi consultanţi este publicată în catalogul de licitaţie şi pe site-ul casei şi se actualizează periodic", se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de Valeriu Sângeorzan, directorul de comunicare şi marketing al Artmark.

"Domnul Bulat nu a fost vreodată apelat de Casa Artmark pentru a expertiza artiştii români de patrimoniu sau contemporani. A fost apelat doar în linie cu specializarea sa, pentru a expertiza anumite obiecte de cult vechi, iar certificatele de vânzare ale acestora, în eventualitatea adjudecării, referă la calitatea de expert a sa doar în relaţie cu aceste obiecte de cult vechi", a mai declarat Valeriu Sângeorzan.

În plus, acesta spune că Artmark nu a beneficiat vreodată de serviciile de expertiză ale lui Vladimir Bulat în privinţa artei plastice româneşti de patrimoniu şi contemporană, "indiferent de cele menţionate în presă (Grigorescu, Ciucurencu, Câlţia, Ţipoia etc.) sau altele".

"În ce măsură domnul Bulat a declarat sau nu către fiscul român veniturile obţinute din contractul de prestări de servicii de expertiză în arta religioasă veche semnat cu Casa Artmark este responsabilitatea acestuia, iar nu a beneficiarului serviciului de expertiză", a mai menţionat reprezentantul Artmark.

Casa Artmark pune în vânzare lunar, prin licitaţie publică, în medie, circa 1.000 de obiecte de artă şi de colecţie, garantând, fără limită de termen, autenticitatea acestora, printr-un certificat de vânzare şi autenticitate, potrivit declaraţiilor reprezentantului acesteia.

În răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX, reprezentantul Artmark subliniază faptul că cele două specializări ale lui Vladimir Bulat - acea de consilier superior în Direcţia pentru Cultură a Ministerului Culturii şi cea de expert consultant pentru obiecte de cult şi icoane, sec. XVIII-XIX al Artmark - sunt făcute publice, fiind prezentate în lista online a experţilor.

"Domnul Vladimir Bulat este istoric de artă ce deţine şi calitatea de expert atestat de Ministerul Culturii pentru domeniul «obiecte de cult - icoane sec. XVIII-XIX», sub nr. de autorizatie R1/50/2003. Pagina web a listei experţilor (http://www.cimec.ro/scripts/RegistruExperti/PatrimoniulMobil/sel.asp?nr=1&NrSel=0&Lang=RO), care este administrată de Ministerul Culturii, precizează totodată calitatea acestuia de consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti. Cataloagele de licitaţie ale Casei Artmark, precum şi site-ul acesteia au precizat, de asemenea, în toată perioada în care s-a apelat la serviciile de expert în arta religioasă a domnului Bulat, atât calitatea sa de consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, cât şi specializarea sa, în relaţie cu Casa Artmark, de expert consultant pentru obiecte de cult şi icoane, sec. XVIII-XIX", se mai arată în răspunsul Casei Artmark.

Pentru expertizarea operelor semnate de artiştii români de patrimoniu şi contemporani, reprezentantul Casei Artmark a declarat că instituţia a desfăşurat relaţii profesionale cu experţi specializaţi în aceste domenii, "numele acestora figurând în catalogul de licitaţie, pe site şi în fiecare certificat de vânzare".

"Aceşti alţi experţi specializaţi în Grigorescu, Ciucurencu, Câlţia sau Ţipoia au avut în atribuţie constatarea măsurii în care acele picturi sau sculpturi sunt sau nu clasabile în patrimoniul cultural naţional, notificând sau nu clasabilitatea, după caz, către Direcţia pentru Cultură", se mai arată în documentul remis MEDIAFAX. "Majoritatea obiectelor de artă enumerate sunt în afara clasabilităţii, fiind creaţie contemporană. Picturile şi sculpturile aparţinând artiştilor necontemporani pot fi clasate în categoriile patrimoniului naţional cultural, funcţie de importanţă, vechimea, raritatea lor pentru spiritualitatea românească, propunerea clasării fiind făcută de experţi specializaţi în opera acestora", potrivit aceluiaşi document.

"Aducem şi lămurirea că nu orice pictură de Grigorescu este clasabilă, ci doar acelea ce întrunesc un punctaj de clasare întocmit de expertul specializat, atestat de Ministerul Culturii. Astfel, cum nu toate picturile de Grigorescu din muzee sunt clasate, nici toate picturile de Grigorescu din colecţii private, puse în circulaţie prin licitaţii publice, se supun clasării. Casa Artmark, prin experţii săi consultanţi, aflaţi sub contract de servicii de expertiză, notifică, ori de câte ori experţii specializaţi şi atestaţi de minister apreciază că este cazul, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, în vederea clasării. Direcţia transmite mai departe, dacă este cazul, către Ministerul Culturii, care decide, prin Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor", se mai arată în răspunsul Casei Artmark.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici