Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) solicită preşedintelui Klaus Iohannis reincluderea taxei radio-TV/ „Cartel Alfa” se alătură demersului

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) s-a adresat luni preşedintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă solicitând analizarea posibilităţii "de a întreprinde demersurile necesare în vederea reconsiderării includerii taxei radio-tv", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

309 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) solicită preşedintelui Klaus Iohannis reincluderea taxei radio-TV/ „Cartel Alfa” se alătură demersului

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale solicită preşedintelui Klaus Iohannis reincluderea taxei radio-TV (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

"Domnule preşedinte, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale, asociaţie a majorităţii celor mai importante societăţi de radio şi de televiziune din România, vă supune atenţiei solicitarea de analiza posibilitatea de a întreprinde demersurile necesare în vederea reconsiderării includerii taxei radio-tv printre taxele a căror eliminare a făcut obiectul 'Proiectului de Lege privind eliminarea unor taxe, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative' (PL-x nr. 473/2016), lege trimisă spre promulgare", se afirmă în debutul scrisorii deschise semnate de George Chiriţă, directorul executiv al ARCA.

"Considerăm că există o motivare complexă pentru ca decizia dumneavoastră să vizeze acest obiectiv, fie prin retrimiterea la reexaminare a legii la Parlament (...), fie prin sesizarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea prevederilor acestui articol", se mai afirmă în textul remis luni, 31 octombrie, agenţiei MEDIAFAX.

În opinia ARCA există un "complex de motivaţii de natură constituţională care se impun a fi invocate" pentru eliminarea dispoziţiilor (art. IV al proiectului de lege) prin care se desfiinţează taxa radio-tv şi se dispune finanţarea de la bugetul de stat a întregii activităţii a serviciilor publice de radio şi de televizune, cum ar fi articolul 31 alin. (5) din Constituţia României ("Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică").

De asemenea, sunt invocate: Legea 41/1994, Decizia nr. 159/2004 a Curţii Constituţionale, articolul 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului care defineşte dreptul la libertatea de exprimare ("Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere"), relaţia între Legea 41 şi legislaţia Uniunii Europene, Tratatului Uniunii Europene (care precizează că "sunt incompatibile cu piaţa internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre").

"Dincolo de aceste aspecte privind neconstituţionalitatea art. IV al proiectului de lege, există şi considerente asupra oportunităţii prevederilor acestuia în contextul riscului de subordonare politică sau editorială a celor două instituţii autonome, considerente care au circulat pe larg în diverse luări de poziţie (inclusiv ale asociaţiei noastre – pe care le anexăm) şi în dezbaterile publice. Acestea ar fi putut fi luate în considerare în mod direct, fără interferenţă cu evaluarea de neconstituţionalitate, în procesul dezbaterii în Parlament. Credem că multe dintre acestea sunt întemeiate şi vor fi de asemenea luate în considerare în evaluarea dumneavoaastră", se adresează ARCA preşedintelui României, precizând: "asociaţia noastră este interesată ca legislaţia din România să protejeze interesul public în domeniul audiovizualului".

Textul integral al scrisorii deschise adresate preşedintelui Klaus Iohannis poate fi accesat pe site-ul asociaţiei, la acest link: http://audiovizual.ro/ro/wp-content/uploads/2016/10/Scrisoare-adresată-de-ARCA-domnului-preşedinte-Klaus-Iohannis-31-octombrie-2016.pdf.

Confederaţia „Cartel Alfa” îi cere lui Iohannis să nu promulge legea care desfiinţează taxa radio-tv

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care prevede desfiinţarea taxei radio-tv.

"Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă îndeamnă la prudenţă în acceptarea cadourilor oferite de politicieni în această perioadă, inclusiv prin reduceri de taxe adoptate fără studii de impact. CNS „Cartel ALFA” vă atrage atenţia că desfiinţarea taxei radio-tv şi alocarea de la buget a sumei necesare pentru funcţionarea şi dezvoltarea serviciilor publice de radio şi televiziune încalcă prevederile art. 31 din Constituţia României, dar este contrară şi practicilor de independenţă, conform declaraţiilor anexate prezentei scrisori", potrivit unui comunicat de presă al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" remis, luni, MEDIAFAX.

Sindicaliştii susţin că finanţarea SRR şi TVR de la bugetul statului reprezintă pentru fiecare român cel puţin aceeaşi obligaţie financiară, dar mai puţină transparenţă şi predictibilitate.

"În acelaşi timp, ar fi grav afectată independenţa editorială a celor două servicii publice de presă faţă de factorul politic. Pe de altă parte, este ciudat că în cazul altor instituţii – precum Banca Naţională a României sau Autoritatea de Supraveghere Financiară – unde finanţarea de la bugetul statului ar fi benefică şi ar elimina dependenţa de sistemul pe care acestea au menirea să-l supravegheze, nu se ia o asemenea măsură. Mecanismul de finanţare al acestor instituţii naţionale, susţinut prin taxele plătite de operatorii (bănci şi firme de asigurări) supuşi controlului, duce la o politică de protejare a intereselor companiilor şi mai puţin a intereselor cetăţeanului", potrivit documentului citat.

Deputaţii au adoptat pe 25 octombrie Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice.

Organizaţiile de media ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Convenţia Organizaţiilor de Media (COM – platformă care reuneşte peste 20 de organizaţii de media), precum şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind i-au solicitat preşedintelui să nu promulge această lege (considerând că, odată intrată în vigoare, această măsură "creează o relaţie de dependenţă excesivă faţă de vectorul politic") şi i-au cerut să iniţieze o dezbatere publică naţională cu privire la serviciile publice de media.

Şi directorul general al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), Ingrid Deltenre, s-a adresat Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi autorităţilor statului român, solicitând "de a nu aproba această propunere, care nu va face decât să înrăutăţească situaţia, şi ar putea distruge sistemul public de media din România (radio şi TV) în detrimentul societăţii şi democraţiei din România şi al cetăţenilor săi".

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici