"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", marele premiu al Festivalului de Film de la Bergen - VIDEO

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică a primit marele premiu al secţiunii de documentar a Festivalului Internaţional de la Bergen (Norvegia), care s-a desfăşurat între 20 şi 27 octombrie.

127 afișări
Imaginea articolului "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", marele premiu al Festivalului de Film de la Bergen - VIDEO

Regizorul Andrei Ujică (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto/AFP)

Festivalul norvegian are în program în jur de 120 de titluri anual şi se concentrează pe autori cu viziuni radicale şi inovative în regie.

Pelicula "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a avut premiera mondială la Festivalul de Film la Cannes şi a fost prezentată, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver şi Londra.

În septembrie, filmul despre mărirea şi decăderea dictatorului român a fost unul dintre cele opt titluri din selecţia de câteva sute a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto care a primit punctajul maxim din partea celor 33 de critici străini reuniţi de publicaţia online IndieWIRE.

Joi, de la ora 18.00, la Sala Palatului, spectatorii români au ocazia să vadă acest documentar într-o proiecţie deschisă publicului. Conceput ca un eseu, fără voice-over sau comentarii din off, din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu.

Cele 127 de personaje care apar pe marele ecran pot fi regăsite într-o broşură bilingvă - în limbile română şi engleză - creată special pentru proiecţia de la Sala Palatului. Ghidul "who's who" în "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" conţine microbiografii realizate de către cercetătorii Alin Mureşan şi Cosmin Budeancă, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, despre foşti demnitari comunişti, generali de securitate, membri importanţi ai PCR precum Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnăraş, Manea Mănescu, Paul Niculescu Mizil, Ilie Verdeţ, Nicolae Pleşiţă, Dumitru Popescu "Dumnezeu", Suzana Gâdea.

Printre cele 127 de figuri se regăsesc şi Gerald Ford, Jimmy Carter, Richard Nixon, Prinţul Charles, liderul nord-coreean Kim Il-Sung sau Mao Zedong.

Proiecţia de la Sala Palatului este subtitrată în limba engleză. Între 29 octombrie şi 4 noiembrie, filmul poate fi vizionat cu subtitrare în engleză şi la Cinema Studio din Capitală.

Intrarea la premieră este deschisă publicului. Elevii şi studenţii au acces gratuit la proiecţie, în limita locurilor disponibile, pe baza carnetelor de elev, respectiv student.

Biletele costă 5 lei şi pot fi cumpărate de la Sala Palatului şi din reţeaua biletoo.ro (Librăria Eminescu, Magazinul Victoria - Midola Music, Muzica Store, Palatul Naţional al Copiilor).

Pe lângă biletele obişnuite, românii care mai păstrează în colecţiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunistă le pot folosi pentru a intra la premiera de gală a filmului regizat de Andrei Ujică. Bancnotele vechi rămân în posesia spectatorilor, după ce au fost prezentate la intrare.

Din 29 octombrie, filmul va fi proiectat în Bucureşti la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. În ţară, va fi proiectat la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj.

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost realizat de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia Arte Vizuale şi HFG / ZKM Filminstitut. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici