"Autoportret"-ul lui Van Gogh nu este al pictorului. Cine este de fapt în celebra lucrare

Celebrul "Autoportret" al pictorului Vincent van Gogh reprezintă, de fapt, un portret al fratelui artistului, Theo, au declarat câţiva experţi de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, într-un studiu de peste 600 de pagini.

2119 afișări
Imaginea articolului "Autoportret"-ul lui Van Gogh nu este al pictorului. Cine este de fapt în celebra lucrare

"Autoportret"-ul lui Van Gogh nu este al pictorului. Cine este de fapt în celebra lucrare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit unei opinii curente, Vincent van Gogh nu l-ar fi pictat niciodată pe fratele său, Theo, de care era dependent", se afirmă în comunicatul emis marţi de Muzeul Van Gogh.

Însă Louis van Tilborgh, unul dintre principalii experţi ai muzeului, consideră că tabloul, pictat în 1887, care prezintă portretul unui bărbat purtând o pălărie de culoare deschisă şi o haină de culoare albastru închis, era în realitate Theo, fratele cu cinci ani mai tânăr al artistului.

"Această concluzie are la bază mai multe diferenţe existente între cei doi fraţi", se afirmă în acelaşi comunicat, referindu-se la trăsăturile diferite, precum culoarea deschisă a bărbii şi conturul rotund al urechii, "trăsături pe care Vincent nu le avea".

"Forma şi culoarea bărbii lui Theo, de o nuanţă care se apropie mai degrabă de ocru decât de roşu, reprezintă un alt indiciu", la fel ca şi "culoarea ochilor şi felul de a se îmbrăca, care merg în sensul acestei abordări noi", precizează experţii olandezi.

"Portretul corespunde fotografiilor lui Theo", a declarat Louis van Tilborgh.

Theo van Gogh a murit la şase luni după ce fratele lui s-a sinucis, în iulie 1890, într-un lan de grâu din Franţa, la Auvers, în apropiere de Paris, la vârsta de 37 de ani.

Rezultatele acestui studiu au fost reunite într-un catalog de peste 600 de pagini, redactat de Louis van Tilborgh şi alţi trei experţi ai muzeului, care adăposteşte cea mai mare colecţie de picturi şi scrisori ale lui Vincent van Gogh.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici