B1, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine al ministrului Sănătăţii

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV, pentru încălcarea dreptului la propria imagine al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

286 afișări
Imaginea articolului B1, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine al ministrului Sănătăţii

B1, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine al ministrului Sănătăţii

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, joi, emisiunea "Butonul de panică", moderată de Cătălin Prisăcariu şi difuzată în data de 6 august pe B1 TV.

În urma difuzării acestei emisiuni, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a transmis CNA o sesizare. "Moderatorul, Cătălin Prisăcariu, a adus în discuţie o 'informaţie neasumată, variante de lucru', după cum singur recunoaşte, conform căreia Ministerul Sănătăţii urmează să introducă o taxă nouă fără să precizeze despre ce este vorba. Fără a se interesa cine conduce în acel moment Ministerul Sănătăţii, moderatorul l-a apelat direct prin SMS pe ministrul Eugen Nicolăescu, aflat în concediu legal, care, în mod firesc, a indicat faptul că 'trebuie luată legătura cu secretarul de stat Raed Arafat, care se află, prin Ordin de ministru, la conducerea ministerului'. Am fost contactat telefonic şi am infirmat informaţia, precizând că nu am cunoştinţă de introducerea unor taxe noi şi de aceea nu voi intra să comentez o temă inexistentă", spune Raed Arafat.

În sesizare se mai spune că moderatorul emisiunii, Cătălin Prisăcariu, "şi-a permis, cu bună ştiinţă manipularea şi dezinformarea opiniei publice, prin lansarea în spaţiul media a unor informaţii neverificate, încălcând grav deontologia profesională şi regulamentele CNA".

"Mai mult decât atât, moderatorul şi-a permis să jignească conducerea ministerului, declarând în mai multe rânduri, că la Ministerul Sănătăţii conducerea este asigurată de 'ministrul şobolan'", se mai spune în sesizarea lui Raed Arafat.

Pe de altă parte, Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, a declarat, în şedinţa CNA de joi, că subiectul discutat în emisiunea "Butonul de panică" din 6 august a fost unul "de actualitate", care a avut la bază "un document oficial care ulterior s-a confirmat". "Informaţia apăruse în acea zi şi am intenţionat să avem şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. Am încercat să îl contactăm pe domnul ministru, dar nu a fost posibil. Nici domnul secretar de stat Raed Arafat nu a dorit să ne spună despre ce este vorba", a spus Rareş Aniţa.

El a mai spus că sintagma "ministru şobolan" a fost folosită "nu pentru a jigni, ci pentru a descrie atitudinea pe care o are Ministerul Sănătăţii". "Este o comunicare destul de defectuoasă cu Ministerul Sănătăţii", a mai spus Rareş Aniţa.

CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei B1 TV, pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", şi a articolului 34, alineatul 1 din Cod, care prevede că "Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Sancţiunea a fost aplicată la propunerea membrului CNA Radu Călin Cristea, fiind aplicată cu şapte voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Radu Călin Cristea). Florin Gabrea şi Narcisa Iorga au votat "împotriva" aplicării acestei sancţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici